Шоколадова чушка - нов български сорт

Биология

Недялка Аценова Последна промяна на 01 април 2016 в 10:26 9809 0

Кредит Институт по зеленчукови култури (ИЗК) ”Марица”, Пловдив

Шоколадовата българска чушка.

Пиперът - Capsicum annuum L. - както е ботаническото название на чушките, е изключително популярен като храна в много части от света. Черният пипер е друго растение от друг род и семейство, макар че името му е близко. Той расте в тропическите региони, основно в Индия.

Той има огромно разнообразие от форми и най-добрият начин да се различи е чрез процес на елиминация. Или с други думи – всяко растение, което няма характерните черти на пипер (листата са отделни или по двойки; отделни власинки, които се втвърдяват с възрастта; плодовете може да са червени, оранжеви, жълти или лилави), най-вероятно не принадлежи към пиперите. Всички други видове растения имат характерни черти.

Латинското видово име annuum означаващо „годишен“, е плод на заблуждението, че един вид пипер, чилито, е многогодишен при правилно отглеждане. То произхожда от двете Америки, където се култивира от хилядолетия и е внесен в Европа след завладяването им. Диви предшественици на пипера са еволюирали в Боливия и южна Бразилия, вероятно дълго преди тези земи да се обитават от хора. Археологически изследвания показват, че те са култивирани преди 6100 години.

Различни видове са познати на ацтеките в Мексико още преди пристигането на испанците. След като Колумб донася семената в Европа, пиперите започват да се отглеждат интензивно в португалските колонии в Африка, Индия и Азия.

Червеният пипер се прави от изсушените и смлени плодове на различни сортове пипери. Той е един от най-често използваните оцветители за кулинарни и индустриални цели. Екстрактът се използва като оцветител – означава се със съкращението Е160c. България е една от страните с дългогодишни традиции в отглеждането на различни сортове за производство на млян червен пипер. Основните сортове в България „Гороглед 6” и „Букетен 50” са плод на усилията на учени от Института по зеленчукови култури „Марица” в гр.Пловдив.

Шоколадовата чушка

Нека да обърнем по-специално внимание на сорт „ИЗК Калин” или т.нар „шоколадова чушка”, който е създаден в ИЗК „Марица” в гр. Пловдив от колектив с ръководител доц. д-р Величка Тодорова. Създаването му е започнало още през 1995 година, когато са направени различни кръстоски между разнообразни генотипи пипер с направление за производство на млян пипер. Оценени са по комплекс фенологични, стопански, морфологични и технологични признаци и тази комбинация се е представила много добре. Продължило е включването ѝ в конкурсни сортови опити за по-детайлно изпитване, където основните сортове за това производство, са служели за контроли. Тази изследователска работа се е провеждала заедно с непрекъснат индивидуален и линеен отбор на растителния материал. През 2005 – 2007 са се провеждали конкурсните сортови опити.

„ИЗК Калин” има по-голямо количество плодове от традиционните сортове български пипери, плодовете му са по-едри и по-дълги, а растенията са по-високи и големи. Различава се от останалите и по рехавата листна маса.

Създаването му не е свързано по никакъв начин с ГМО техники. Той е продукт на класическата селекция.

В екипа за създаването му участват също: проф. д-р Галина Певичарова и проф. д-р Йордан Тодоров – и двамата от ИЗК „Марица“ и е сертифициран през 2011. Продукцията е предназначена за производство на млян пипер. Отличава се с много добра съхраняемост на готовия продукт при складови условия.

Названието с което стана известен сорта – шоколадова чушка се дължи на оцветяването на плодовете му – шоколадокафяво, дължащо се на голямото количество каротеноидни пигменти (същите се срещат и в морковите). В червеният пипер се образуват над 30 пигмента, като цветът се определя главно от каротеноидите: Капсантин, бета каротен, капсорубин, зеаксантин-лутеин виолаксантин и мн. др. Капсаицинът е характерен най-вече за лютивите на вкус пипери. Каротеноидите са голяма група пигменти, срещащи се в растенията, които придават жълт или червен цвят на плодовете.

Различни нехранителни вещества, наречени антиоксиданти, са нужни за жизнените физиологични процеси, подпомагащи поддържането на добро здравословно състояние у хората. Тези молекули обезвреждат активните кислородни форми, които могат да увреждат клетъчни структури. И каротеноиди, и флавоноиди (друг вид пигменти, придаващ лилавеещ цвят на растенията) са сред главните антиоксиданти за човек.

Една от най-важните цели на отглеждането на посевните растения и подправки е осигуряването ефективен хранителен източник на хората и запазване на тяхното здраве. Пиперът е един от най-разпространените и обичани плодове на българската трапеза. Освен неоспоримите му хранителни качества, той също има и множество полезни свойства, заради съдържащите се в него каротеноиди.

Използвани източници:

Todorova V., G. Pevicharova. 2012. IZK Kalin – a new Bulgarian pepper variety for paprika. Current trends in vegetable breeding and seed production. Traditions andperspectives. III th International Scientific Research Conference (August 08 – 09th 2012).Proceedings of the meeting. VNIISSOK. – M., 2012. – 528 p. ISBN 978-5-901695-54-8,pp.455-464 /in English/

Capsicum annuum (chilli pepper)

ИЗК Калин, Институт по зеленчукови култури (ИЗК) ”Марица”, Пловдив

Chilli Plants: Capsicum Annuum

Учени от Пловдив създадоха 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !