Слон се научи сам да бели бананите си (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 април 2023 в 00:01 5339 0

Панг Фа бели само банани, които са започнали да покафеняват

Кредит Public Domain Certification

Панг Фа бели само банани, които са започнали да покафеняват.

Слоновете обичат банани, но обикновено ги ядат цели, без да ги белят. 

Но една по-капризна слоница в Берлинския зоопарк се научава как да си бели бананите, но само тези, които са започнали да покафеняват.

Нейните умения са изследвани от изследователи от Берлинския зоопарк и Хумболтовия университет в Берлин. Според изследователите, Панг Фа вероятно е придобила уменията си да бели банани, наблюдавайки своите гледачи, макар че никой от тях никога не я е учил да го прави.

Слоновете са изключително интелигентни животни с отлична памет и способност да усвояват полезни нови умения. Този път азиатската слоница разширява още повече познанията ни за когнитивните способности на своя вид.

Обикновено слоновете ядат зелени и жълти банани цели – заедно с кората – но категорично отхвърлят кафявите банани.

Описвайки невероятните бананови умения на Панг Фа, учените обясняват как тя ги „бели по-бързо от хората чрез частично стереотипна последователност от действия: тя счупва банана, изтръсква го, събира пулпата и изхвърля кората.“

Действията се повтарят, докато вътре в кората не остане нищо или съвсем малко, а "остатъците се проверяват многократно с върха на хобота си“, съобщават изследователите.

Панг Фа обаче не го прави за всеки банан. Всъщност, когато изследователите започват да я наблюдават, те първоначално смятат, че предпочитанията й са напълно произволни. „Можем да предлагали на Панг Фа банани със седмици, без тя да обели нито един“, пишат те. Необичайният метод изглежда доста разумен за създание само с един „крайник“, а Панг Фа се справя с банан само за няколко секунди.

В крайна сметка те разбират, че тя избира определени банани за отстраняване на кожата въз основа на тяхната зрялост. Например тя никога не е белила зелени или зелено-жълти банани, но е обелила 82% от жълто-кафявите банани „и по-голямата част от кафявите банани “.

Панг Фа обелва банан.

Изследователи от Берлинската зоологическа градина и Хумболтовия университет в Берлин предполагат в работата си, публикувана в списанието Cell, че слоницата най-вероятно е „взела за основа“ човешкия начин за белене на банани, но го е променила.

Панг Фа е израснала в зоологическата градина и често е ядяла банани, които са били обелени за нея от пазачите, включително е наблюдавала хората в процеса на белене на плодовете, но умишлено не е била научена да го прави. По-рано учените установяват, че слоновете могат да разпознават човешки жестове, но такова сложно поведение, възприето от животно с различна анатомия от хората, изглежда много необичайно.

Засега учените не могат да кажат какво е накарало слоницата да започне да бели банани, но ще проследят нейното по-нататъшно поведение и поведението на останалите слонове в групата.

Може би рано или късно Панг Фа ще има ученици и тогава Берлинската зоологическа градина ще има цяло семейство слонове, за които гледачите вече няма да трябва да белят банани? Но не изглежда това да стане лесно.

Странно, но Панг Фа не желае да демонстрира таланта си да бели банани, когато е в компанията на други слонове. Когато вечеряла заедно с дъщеря си Анчали и друг женски азиатски слон, наречен Дръмбо, например тя изяла по-голямата част от жълто-кафявите банани цели, с изключение на последния банан, който обелила.

Учените предполагат, че уменията не се предават лесно сред слоновете, което прави самоуките способности на Панг Фа още по-впечатляващи.

Справка: Lena V. Kaufmann, Rolf Becker, Andreas Ochs, Michael Brecht. Elephant banana peeling. Current Biology, 2023; 33 (7): R257 DOI: 10.1016/j.cub.2023.02.076

Източник: Elephant At Berlin Zoo Learns To Peel Bananas All By Itself, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !