Смъртоносната отрова на рибата фугу се оказа защита срещу стрес (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 11 ноември 2019 в 10:03 6214 0

Кредит Wikimedia Commons

Takifugu.

Тетродотоксинът, химическото оръжие на рибата балон Такифугу, е толкова мощен невротоксин, че съдържащата се в една риба отрова е достатъчна, за да парализира и убие десетки хищници и дори хора, които се осмеляват да опитат от деликатното й месо.

Нови изследвания показват, че отровата служи изцяло на друга цел за рибата - намаляване на стреса.

За да намалят улова от естествените популации, се правят опити тези риби да се отглеждат изкуствено.

Но рибите фугу не могат сами да синтезират тетродоксин (TTX), а го получават от симбиотични бактерии и го натрупват в организма си. При изкуствени условия не влизат в контакт с естествената микрофлора в съответния момент на развитие. Затова рибите фугу, отглеждани в аквариуми, израстват много по-малко отровни.

Екип от университетите в Китасато и Нагасаки, ръководени от Масафуни Амано (Masafumi Amano), реши да провери как липсата на отрова влияе върху развитието и състоянието на рибата Такифугу (Takifugu rubripes). За тази цел в рамките на един месец, бе добавяна отровата към обичайната храна на малките рибки в аквариума.

В статия, публикувана в списание Toxicon, учените съобщават, че тези риби нарастват средно с 6% по-дълги и с 24% по-тежки от хранените без отрова. Освен това те са по-малко агресивни и не участват в битки толкова често и по-рядко се увреждат взаимно.

Измерванията на биомаркерите за стрес показват, че нивата на кортизол и кортиколиберин в мозъчната тъкан на нехранените с отрова риби са 4 пъти по-високи от на тези, които са развъждани с отрова.

Авторите са уверени, че отровата осигурява нормалното развитие на Такифугу и намалява нивата на стрес.

Констатациите сочат, че TTX служи не само за защита срещу хищници, но също така е от съществено значение за здравословното развитие на младите рибки балон. Други изследвания показват, че без TTX, младите фугу стават по-тревожни и по-агресивни.

Засега не е ясно как биологично TTX притъпява стреса.

Но е малко вероятно да повлияе на някой смелчак, поръчващ си фугу за вечеря, да се разтовари от напрегната седмица.

Справка: Tetrodotoxin functions as a stress relieving substance in juvenile tiger puffer Takifugu rubripes, Masafumi Amano et al., Toxicon

Източник: Deadly pufferfish poison relieves stress in deadly pufferfish, Science magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !