Спермата властва и контролира женските гени и поведение

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 август 2015 в 13:41 15088 0

Кредит CNRI / SPL

Спермата контролира женските гени.

Спермата влияе не само на репродуктивния механизъм, но и върху цялостното поведение на женските - при плодовите мушици, при други животни, а и при хората, според ново изследване. 

При много животни, семенната течност променя органите, а понякога дори и поведението на женските. Човешката сперма, също предизвиква промени в матката, а понякога може да има по-широки последици за жените, насочени само към една цел, разказва статия в изданието Newscientist.

"Всичко това е само, за да се максимизират на шансовете на мъжкото възпроизвеждане", казва Сара Робъртсън (Sarah Robertson) от университета в Аделаида, Австралия. Ефектите са най-ярки при плодовите мушици: семенна течност може да накара самките да ядат повече, положат повече яйца и да обръщат по-малко внимание на други самци.

Сега екип, ръководен от Трейси Чапман от Университета на Източна Англия в Норич, Великобритания, е установил, че мъжките дрозофили избирателно променят химичния състав на своята семенна течност. В присъствието на конкуренти, самците произвеждат повече семенни протеини. "Това бе истинска изненада", казва Чапман. "Това е сложна реакция на социалната и сексуална ситуация."

Някои от резултатите на колектива бяха представени на конференция на Обществото за молекулярна биология и  и еволюция във Виена, Австрия, миналата седмица, включително тяхното откритие, че един от тези протеини е "главен регулатор" на гените. Самките, под влияние на него, показват широк спектър от промени в генната експресия.

Промени в поведението. Може ли да се направят лекарства на базата на сперма

Чапман смята, че този вид семенна сигнализация е широко разпространен в животинския свят. Спермата на хора, прасета и мишки влияе на женската полова система, а въпросът е дали той може да предизвиква поведенчески реакции у самките на бозайниците, подобни на тези, наблюдавани при плодовите мушици.

Има твърдения, че спермата може да направи така, че жените да станат сънливи след секс за укрепване на емоционална връзка с партньора. В изследване от 2002, въз основа на проучване сред 300 студенти, се е установило, че жените, чиито партньори не използват презервативи, по-рядко са подложени на депресия.

Ако този ефект е реален, депресията при някои хора може да бъде лечима с изкуствени супозитории със сперма. Гордън Галъп от Държавния университет на Ню Йорк в Олбъни, който е провел изследването, казва негов докторант е потвърдил констатацията в проучване на 1000 жени, но резултатите не са публикувани.

При плодовите мушици, семенните протеини могат пряко да повлияят на поведението, защото влизат в кръвоносната система, пренасяйки се в тялото до мозъка. "Те бързо стигат до много места в самката", коментира Чапман.

Нищо страшно за жените

От гледна точка на самката, семенната сигнализация обикновено не носи нищо зловещо. Според Чапман, това е ефективен начин да се приведе тялото на самката до готовност да произведе потомство възможно най-скоро.

Не е ясно дали някакви компоненти на човешката сперма попадат в кръвния поток, но е много възможно, особено за малки молекули като хормони, казва Робъртсън. Тя показва, че семенната течност индуцира експресия на редица гени в шийката на матката, включително такива, които засягат имунната система, овулацията, чувствителността на лигавицата на матката и дори растежа на самия ембрион.

Що се отнася до семенната сигнализация, тя смята, че е по-вероятно влиянието да косвено, спермата да кара шийката на матката да произвежда молекули, които влияят на останалата част на тялото. Нейният екип е проучил ефекта от три микро-РНК - РНК фрагменти, които оказват влияние върху генната експресия - отделяни от шийката на матката като реакция на спермата.

Независимо какъв е механизмът, както заключават Чапман и Робъртсън, че по всяка вероятност, спермата може да има въздействие върху жените и извън репродуктивната им система.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !