Тайна мисия спаси от пожар „динозавърските дървета“ (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 16 януари 2020 в 12:18 5454 0

Кредит: New South Wales Government

Огнеборците от Нов Южен Уелс спасиха последните от т. нар. "динозавърски дървета", останали в дивата природа, след като загасиха пожарите в Националния парк "Уолеми" и положиха напоителна система по време на рекордните горски пожари в страната.

В сряда правителството потвърди успеха на усилията на Националните паркове и дивата природа на Нов Южен Уелс, а местната пожарна служба гарантира, че боровете Уолеми, останали тук от ерата на динозаврите или отпреди 200 милиона години, са оцелели.

"Националният парк Wollemi е единственото място в света, където тези дървета се срещат в дивата природа и с по-малко от 200 останали екземпляра, знаехме, че трябва да направим всичко възможно, за да ги спасим", заяви министърът на околната среда на Нов Южен Уелс Мат Кийн (Matt Kean) днес, 16 януари.

Кредит: New South Wales Government

Пожарните служители използваха самолети-въздушни танкери, изхвърлящи огнезащитни средства, и спуснаха в отдалеченото дефиле специалисти пожарникари, докарани с хеликоптер, за да намокрят обилно почвата и спасят дърветата.

Кредит: New South Wales Government

Според оценката на учените макар някои от дърветата да са овъглени, видът ще оцелее в дивата природа.

Районът е местообитание на единствения известен природен клъстер от борове Уолеми, известни като „динозавърските дървета“, тъй като фосилите показват, че датират от около 200 милиона години. Смятало се е, че видът е изчезнал отдавна, докато не бе открит от парков рейнджър през 1994 г. Рейнджърът Дейвид Ноубъл решил, че дърветата изглеждат необичайно и взел клон, за да бъде идентифициран. По-късно изследователите установяват, че това са дърветата, за които се е смятало, че са измрели преди около 2 милиона години, въз основа на фосилните записи.

Кредит: New South Wales Government

Местоположението им в националния парк от около 5 000 квадратни километра се пази в тайна, за да ги предпази от замърсяване или унищожаване. Кийн заяви, че правителството ще продължи да пази точното местоположение на дърветата в тайна.

„Боровете, за които допреди 1994 г. се смяташе, че са изчезнали и чието местоположение се пази в тайна, за да се предотврати замърсяване, бяха обект на безпрецедентна мисия за опазване на околната среда“, отбеляза Кийн. 

Кредит: New South Wales Government

Но други емблематични австралийски видове нямаха този късмет. Според изследователите най-малко 1 милиард животни може да са загинали в пламъците, изгорили повече от 15 милиона декара и са унищожили около 2000 къщи. Засегнати са четкоопашатите скални валаби, коалите, жабите Pseudophryne corroboree и петнистоопашатите куоли.

Най-малко 29 души са загинали от пожарите и въпреки малкото дъжд тази седмица, местната пожарна служба на Нов Южен Уелс заяви, че в четвъртък все още има 85 пожара на храсти и трева в щата.

Източници:

Incredible, secret firefighting mission saves famous 'dinosaur trees', The Sydney Morning Herald

'Dinosaur trees': firefighters save endangered Wollemi pines from NSW bushfires, The Guardian

In Rare Good News, Australia Says Endangered ‘Dinosaur Trees’ Saved From Devastating Fires, HuffPost

Wollemi pines known as ‘dinosaur trees’ saved from NSW bushfires thanks to a secret firefighting mission, news.com.au

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !