Сателитни снимки показват горските пожари в Австралия (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 06 януари 2020 в 00:00 15932 0

Кредит: NASA

Снимките от космоса показват нагледно какво се случва с климата на Земята и предоставят плашещи гледки на пагубните последици от горските пожари, които продължават да са все така интензивни по югоизточния бряг на Австралия. 

Горските пожари, бушуващи в австралийските щати Нов Южен Уелс и Виктория, започнаха през ноември 2019 г. и продължават да създават сериозни проблеми с безопасността на хората, животните и околната среда. NBC News съобщи, че хиляди австралийци са напуснали домовете си в новогодишната нощ (31 декември), търсейки убежище близо до брега на океана. В четвъртък (2 януари) NBC News съобщи също, че Нов Южен Уелс е обявил извънредно положение за седмица, което е за трети път от началото на пожарите. 

„Последният ми ден от десетилетието се чувствах като в Апокалипсис“, пише в Twitter на 31 декември Мат Абът (Matt Abbott), който предава за „Ню Йорк Таймс“ новините за австралийските пожари.

Информацията от спътниците на НАСА може да даде информация за учените за трайните последици от тези събития, например производството на опасни газове като въглероден окис. 

НАСА управлява група от 26 спътника, известни общо като Система за наблюдение на Земята (Earth Observing System - EOS), а нейният флагмански спътник, космически кораб с големина на автобус, наречен Terra, направи 20 години в космоса през декември 2019 г. Други спътници на НАСА, като Aqua и Suomi NPP също дават данни за EOS, мисия, която има за задача да извършва глобални измервания на въздуха, земята и водата, за да помогне на учените да научат как тези системи се променят във времето. 

Инструментът Worldview от информационната система за наблюдение на Земята на НАСА EOSDIS преобразува сателитни данни в интерактивна страница с над 900 слоя изображения. Може да проследите в Worldview по дата и информационен слой (като термични аномалии, граници и географски обозначения) текущите природни бедствия като австралийските горски пожари, може също да гледате анимация на промените като изберете период от време. 

Инструментът Worldview от информационната система за наблюдение на Земята (Earth Observing System Data and Information System - EOSDIS) на НАСА показа тази картина на 2 януари 2019 г., докато горските пожари продължават да са все така интензивни по югоизточния бряг на Австралия. Кредит: NASA EOSDIS

Интерактивната карта на НАСА на повърхността на Австралия показва изумителното развитие на горските пожари в Австралия, започвайки от октомври 2019 г. 

Силната суша през октомври 2019 г. подготви страната за унищожението, което завладява нови територии. Повече от 100 пожара бушуват през следващите няколко месеца. Към 12 декември горските пожари в австралийския Нов Южен Уелс са опустошили площ от около 27 000 квадратни километра, според представители на НАСА по описание от сателитните снимки. 

Горските пожари бушуват на източното крайбрежие на Австралия, засягайки много населени места, включително Сидни, с опасни нива на замърсяване. Измерванията на замърсяването със спътника Terra откриха, че в региона има необичайно високи нива на въглероден окис, опасен газ без мирис, който се отделя при изгарянето на растения и изкопаеми горива. 

Тъй като тези пожари изгарят дървета, растителност, къщи и други материали, те отделят много газове и частици, включително въглероден оксид, въглероден диоксид, въглеводороди, азотни оксиди, органичен въглерод и фини прахови частици (PM2.5). Черният въглерод (сажди) е вид аерозол, който е особено вреден за хората и животните, тъй като частиците са достатъчно малки, за да навлязат в белите дробове и кръвообращението.

Когато такива замърсители се издигнат високо в атмосферата, ефектите им могат да се разпространят в океаните и континентите и могат да се задържат седмици и дори месеци. Освен нездравословното си влияние, черният въглерод и други замърсители могат да потъмнят снега и леда, ускорявайки топенето им. В атмосферата частиците и газовете могат да абсорбират или блокират слънчевата светлина, да повлияят на образуването на облаци и да увеличат или намалят валежите. Когато се отделят в големи количества, димните петна могат да окажат влияние върху климата.

Кредит: EOS-Terra / NASA

Пожарите са особено вредни за евкалиптовите гори. Горите съществуват както в сухи, така и в дъждовни райони и двата климата са уязвими за горските пожари по уникални причини. Евкалиптите, които виреят в сухи райони, имат богати на масло листа, които лесно могат да се запалят по време на пожар, обясняват специалисти на NASA. Пожарите помагат на тези растения да освободят семената си, но сухият сезон през октомври бе толкова интензивен, че ограничи покълването на семената. Видовете евкалипт от тропическите гори, от друга страна, не са свикнали с пожарите. Екосистемите са неспособни да се възстановят, когато условията се нормализират както евкалиптовите гори от сухите райони. Неспособни да понесат пламъците, повечето от тропическите гори ще загинат при тези екстремни условия.

Тази карта изобразява измерванията на дългите вълни радиация през ноември 2019 г. Данните за топлинните емисии в Австралия от облаците и земната енергийна система са от сателита Terra на НАСА. Кредит: EOS-Terra / NASA

Инструментът „Облаци и земната лъчиста енергия“ (CERES) на борда на обсерваторията за измерване на тропическите валежи (TRMM) наблюдава необичайно горещите и сухи условия от ноември 2019 г., които подхранват горските пожари. CERES измерва топлината, излъчвана обратно в космоса. Инструментът измерва как слънчевата радиация се абсорбира, излъчва и отразява от земната повърхност от първия месец от пожарите. 

Пламъците унищожават горите и превръщат въздуха в негоден за дишане за хората, но вредят и на животните, които живеят там. Топлинната обработка на почвата намалява броя на насекомите, почвените организми и органичните вещества, които са важни за растенията през ранния им период на растеж се казва в описанието на изображението на НАСА.

Пострадали са много коали, има и загинали. „Ареалът на коалата обхваща по-голямата част от източния бряг на Австралия“, обяснява Айеша Тулоч (Ayesha Tulloch), биолог от Университета в Сидни. „Пожарите засягат много малка част от съществуващата популация на коалата в Австралия.“

Тази анимация показва пътя на черният дим от бушуващите австралийски пожари. Тя се базира на модела GEOS FP, който комбинира информация от спътникови, самолетни и наземни системи за наблюдение и използва данни като температура на въздуха, нива на влага и информация за вятъра, за да проектира поведението на потока. Кредит: GEOS FP/NASA GSFC

Моделът GEOS за предварителна обработка (GEOS-FP (forward processing)) комбинира информация от спътникови, самолетни и наземни системи за наблюдение и използва данни като температура на въздуха, нива на влага и информация за вятъра, за да проектира поведението на въздушните потоци. 

Подобно на други метеорологични и климатични модели, GEOS FP използва математически уравнения, които представят физическите процеси, за да се определи какво се случва в атмосферата. Моделът изчислява позицията и концентрацията на потоците черен въглерод (сажди) на всеки три часа. 

Според изследователите димните потоци от австралийските пожари се издигат на 12 до 13 километра в атмосферата. Това е необичайно високо за горски пожари. 

Анимацията, направена по модела GEOS-FP, изобразява високите нива на черен въглерод (сажди), отделяни от горските пожари в началото на ноември 2019 г., който след се понася през Тихия океан. 

„Събития като тези са като естествени експерименти за изучаване на движенията на атмосферните въздушни маси“, коментира Сантяго Гасо (Santiago Gasso) от Центъра за космически полети Годард на НАСА. „Подобно на изригването на вулкан, в тези димни потоци има толкова много материал, че може да се проследят във въздуха в продължение на хиляди километри".

Източник: 

Satellite Images Show Australia's Devastating Wildfires From Space, NASASPXA

Aussie Smoke Plumes Crossing Oceans, EarthObservatory/NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !