Теорията за половия подбор накратко

Ваня Милева Последна промяна на 21 април 2023 в 00:01 4329 0

Опашка на паун

Кредит Pixabay

Опашката с пищните пера на пауна не му помагат да избяга от хищниците, а само да се хареса на женските.

И макар че мнозина могат ясно и без колебание да обяснят защо имат пет пръста, не три, малко от тях знаят, че Чарлз Дарвин е измислил и друга теория, която по наше мнение, е не по-малко важна: теорията за половия подбор. Поради царуващия пуритански морал, половият подбор на Дарвин е подминат с мълчание. А напразно.

За разлика от бавната еволюция,  бруталният полов подбор виждаме всеки ден. 

Такъв изключително важен за всяко живо същество процес като възпроизвеждането, разбира се, не може да бъде оставен без контрола на инстинктите.

Правило на пауна

За разлика от силните мускули и бързите крака, качества като пищната и дълга паунова опашка привидно е напълно безполезна в борбата за съществуване. Защо еволюцията я е запазила и дори е допринесла за развитието й?
Отговаряйки на този въпрос, Дарвин предполага, че в групите животни от различни полове става подбор в зависимост от специфични "сексуално привлекателни" функции.

В такава група женските се опитват да изберат най-хубавия и най-атрактивен бъдещ баща и мъжките се конкурират помежду си, опитвайки се да привлекат вниманието на женските. Колкото по-дълга опашка има паунът, толкова повече шансове има да се хареса на женската. Тя иска и нейните синове също да имат шанс да се размножат. Същата история е с рогата на елена и ризата и вратовръзката при хората.

Сексуалният подбор е форма на естествен подбор, при която единият пол предпочита специфична характеристика в индивид от другия пол. Пауните проявяват сексуален подбор, тъй като пауните търсят пауни, които имат повече „очи“ на перата на опашката си. Ако паунът има по-малко „очи“, тогава пауната ще продължи да търси по-добра, по-подходяща половинка. Това в крайна сметка ще накара пауните с по-малко очи да измрат, а пауните с повече „очи“ да продължат да растат пропорционално на размера на популацията. Кредит: Wikimedia Commons

Много години по-късно, когато са били открити гените, биолозите са потвърдили идеите на Дарвин: самките инвестират повече в потомство, отколкото самците, така че повече са заинтересовани да имат "хубав" баща. А женската паунка съди по опашката кой носи хубави гени.

Наследство от предците

Много типично женски черти, според антрополозите, си имат съвсем обясними, биологични причини. Те са наследство от нашите предци - маймуните и милиони години еволюция не са били в състояние да променят "записаните" в нашия мозък програми на поведение.

Люлки

Момичетата обичат да се люлеят. Заведете приятелката си в луна парк и тя ще си избере въртележка или люлка - с една дума, атракциони, свързани с усещането за полет. Страстта към този вид забавление имаме от предците - маймуните, които се люлеят на ръцете си в продължение на часове, докато летят от клон на клон.

Любовта към меки играчки

Малките маймунки прекарват първите месеци от живота си върху тялото на майка си, стискайки с пръсти козината й. Ето защо, много жени обичат да заспиват, стиснали здраво плюшена играчка. Когато хората прегръщат нещо топло и пухкаво, в мозъка им автоматично се включва програмата "спокойствие". Между другото, затова много жени обичат да плетат.

Клюките

По време на овулация всички женски маймуни са възбудени и търсят повече общуване. Те търчат от един член на стадото към друг, търсейки най-подходящия самец. Ако няма наблизо мъжки, това не е проблем и да пообщуват и със самка - може би тя ще й каже, къде са се скрили истинските мъже. Въпреки че овулациите при човешкия вид не са толкова видими, страстта за комуникация и клюки все още е останала.

Дърпане на косата

Ако някой отнеме маймунчето от майка му, бебето в ужас се вкопчва за козината, но поради липса на друга - в собствената си. Хората, когато са отчаяни, поради липса на козина, започват да дърпат косата си. Много жени, когато изпитват стрес, отиват на фризьор. Именно след посещение при фризьора, някои дами започват нов живот - напускат работа или съпруа си и му отпускат края. Инстинкт - нищо не може да се направи.

Червило

Срамнитя устни на шимпанзетата в състояние на овулация се пълнят с кръв и стават ярко червени. Но понякога на маймуната й се струва, че видът на нейните гениталии не привлича достатъчно мъжките и тя започва да изнася напред устни. Това има ефект върху мъжките.

Капризи

Женските шимпанзета сменят сексуалните си партньори по няколко пъти на ден. И всеки път, преди чифтосване самците встъпват в ритуална битка за правото да обладаят самката - това е инстинкт. Абсолютно същият инстинкт работи и у самките - мъжките шимпанзета трябва да докажат правото си на оплождане. И въпреки че сега не е необходимо хората преди всеки полов акт да се изправят пред противник, в главата на женските все още работи програмата "изпитание - секс". И когато няма наблизо достоен противник, то тогава нека по друг начин, той да докаже любовта си. Затова, всяка истинска жена държи да разиграва любимия си.

Млади жени и сладолед, Бхактапур, Непал. Кредит: Wikimedia Commons

Правило на глухаря

Биолозите са открили, че в процеса на половия отбор 80% от самките от всички видове избират един и същи самец - т.е. имитират това, което правят другите. Шведски и финландски биолози направили следния експеримент с глухари: изработили чучела на женски птици и ги премествали ту при един мъжки глухар, ту при друг. Живите женски, които наблюдавали това, показвали ясен интерес към този, който е заобиколен от повече женски.

Същата реакция има и нежния пол. Всяка жена оглежда с какъв мъж е най-привлекателната жена и се чуди как да я затъмни. И дори се изнервя, и й завижда ...

Извод: Жените се възхищават само отнай-хубавото, дори ако това най-хубаво е напълно безполезно от практическа гледна точка. Главното е, като начало, да се откроите от тълпата. Глас, прическа, походка. Или поне една маркова дрешка.

Извод: Обградете се със жени - "чучела". Появявайте се навсякъде и винаги заобиколен от представителки на нежния пол (може да бъдат роднини, колежки или просто приятелки). Много скоро ще видите, че във вашето обкръжението ще дойдат и други. Никоя не обича самотните мъже - всяка решава, че са го отхвърлили всички останали, а след като са го направили - явно не струва.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !