Опитите ни да убием хлебарките ги накараха да променят сексуалните си практики

Някои мъжки хлебарки са адаптирали стратегията си за чифтосване, за да успеят с женските, които са развили неприязън към захарта, използвана както в отровните примамки, така и в подаръците от мъжките.

Ваня Милева Последна промяна на 30 март 2023 в 00:01 6815 0

Някои хлебарки са променили стратегията си за чифтосване

Кредит Pixabay

Някои хлебарки са променили стратегията си за чифтосване.

Някои хлебарки са развили неприязън към глюкозата, използвана в отровните примамки, и в резултат на това мъжките хлебарки са адаптирали стратегията си за чифтосване, което е пример за свързан ефект на естествения и половия подбор.

Мъжките хлебарки отделят по гърба си няколко капки захарна течност, за да примамят женските да се чифтосат с тях. Докато женската се качи на него и изяде "брачния дар", мъжкият вкарва в нея гениталната си кука, като я фиксира за 90 минути съвкупление.

Женските, които проявяват неприязън към глюкозата, обаче отказват захарните подаръци, затова някои мъжки вече са започнали да отделят нова формула и да закачат женските по-бързо, обяснява Аяко Уада-Кацумата (Ayako Wada-Katsumata) от Държавния университет на Северна Каролина.

"Удивително е, че една-единствена промяна във вкусовото усещане може да стимулира еволюцията както на стратегията за търсене на храна, така и на сексуалното поведение", посочва Уада-Кацумата.

Производителите на пестициди често смесват царевичен сироп - богат на глюкоза - в примамките си, за да прикрият горчивината на отровата. Преди тридесет години изследователи откриват, че хлебарките във Флорида избягват предлаганите в търговската мрежа примамки, защото са придобили отвращение към глюкозата.

През 2013 г. Уада-Кацумата и Коби Шал (Coby Schal), също от Държавния университет на Северна Каролина, изследват невроните на хлебарките и установяват, че изпитващите отвращение към глюкозата екземпляри всъщност възприемат самата глюкоза като горчива.

Любопитни дали тази еволюционна адаптация се е отразила на начина, по който женските реагират на сладките брачни дарове на мъжките, Уада-Кацумата, Шал и колегите им записали на видео 251 двойки хлебарки (Blattella germanica) в лабораторията. Сред хлебарките имало такива от популация във Флорида, която е развила отвращение към глюкозата, и други, които не са развили такова.

Изследователите установяват, че женските, които изпитват отвращение към глюкозата, бързо спират да се хранят с брачните дарове на мъжките от популацията, която не изпитва отвращение към глюкозата, и не се чифтосват с тях. Но тези женски се хранели със секретите на мъжките от популацията, която изпитва отвращение към глюкозата, достатъчно дълго, за да могат успешно да заключат гениталиите им.

Екипът също така установява, че тези мъжки са се заключвали в женските в рамките на 2,2 секунди след като женската е започнала да се храни, за разлика от нормалния диапазон от 3,3 до 3,9 секунди.

Анализите на секретите разкриват, че тези от групата, която не избягва глюкозата, съдържат пет пъти повече глюкоза, отколкото тези от групата, която избягва глюкозата. Те съдържат и повече малтоза - захар, която се разгражда до глюкоза за секунди, когато е изложена на слюнка.

За разлика от тях при мъжете от групите, които не консумират глюкоза, секретите се състоят предимно от малтотриоза - сложна захар, която се разгражда до глюкоза след около пет минути в слюнката.

Това означава, че докато женската усети вкуса на глюкозата, която не ѝ харесва, вече е твърде късно, обяснява Шал.

"Тя може да получи горчив послевкус, но това няма значение. Тя е участвала в копулация и ще участва в нея в продължение на 90 минути. Няма измъкване."

Откритията дават ясен пример за връзката между естествения подбор и сексуалния подбор, която често е трудно да се демонстрира в биологията, подчертава Уада-Кацумата.

"Смятам, че системата на хлебарките с избягване на глюкозата е добър пример за разбиране на еволюцията на поведението на животните."

Справка: Gustatory polymorphism mediates a new adaptive courtship strategy
Ayako Wada-Katsumata, Eduardo Hatano and Coby Schal
Proceedings of the Royal Society B Published:29 March 2023 https://doi.org/10.1098/rspb.2022.2337 

Източник: Our attempts to kill cockroaches forced them to evolve new sex moves,  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !