Тигровите акули са моногамни и това ги убива (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 януари 2018 в 10:09 9082 1

Кредит Wikimedia Commons

Тигрова акула.

Моногамните навици на тигровите акули увеличават риска от изчезването им, според ново проучване, публикувано в списание Royal Society Open Science.

Акулите практикуват т. нар. "множествено бащинство" - малките акули, родени по едно и също време, имат няколко бащи.

Това се случва, защото женските акули правят секс с други мъжки един след друг за кратък период от време. Женските акули имат и способността да събират сперма от сексуалния акт и да я съхраняват, докато дойде подходящо време.

Но тигровите акули не се възпроизвеждат по същия начин, което увеличава вероятността да изчезнат по-рано от другите акули, обяснява д-р Бони Холмс (Bonnie Holmes) от Университета на Куинсланд пред IBTimes UK.

Д-р Холмс изследва 112 неродени малки тигрови акули от четири различни майки, убити по програми за защита на плажовете и установи това, което тя нарича "генетична моногамия". Само едно малко е от различен баща, за разлика от другите.

Тигровите акули са изключение сред морските хищници, тъй като техните яйца се излюпват вътре в тях, но те са единствените акули, известни като квазимоногамни.

Холмс и нейният екип проверяват яйцата на няколко подвида акули, но откриват, че всички са от различни бащи - с изключение на тигровите акули.

Дали акулата иска да е моногамна

Но не знаем със сигурност, че тигровите акули по собствено желание са моногамни. Според Холмс те може да са принудени да бъдат моногамни заради средата им.

Те са известни като самотен вид, които трябва да предприемат миграция в открития океан, така че вероятно е, да не се запознават с много други тигрови акули. Също така, множественото бащинство изисква от тях да съхраняват спермата в продължение на повече от три години.

Холмс също така предполага, че тигровите акули на Куинсланд може да са единствените от своя вид, които са моногамни. Програмите за защита на плажовете и риболовът по австралийските брегове не са твърде благоприятни за тигровите акули, което от своя страна може да доведе до по-малко чифтосван.

За да се потвърдят констатациите на екипа на д-р Холмс, трябва да бъдат проучени и тигровите акули и в други райони.

Проучването обяснява, че моногамията не се отразява добре на тигровите акули, тъй като им пречи да се развъждат, за да се справят с новите предизвикателства, които хората им налагат. Множественото бащинство гарантира определено ниво на разнообразие в едно котило.

Периодът на бременността при тигровата акула трае между 14 до 16 месеца и може да роди най-много 80 малки наведнъж.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

23.01 2018 в 13:45

И на тия хайвани не им е лесно.