Тютюнопушенето при бременност увеличава риска от аутизъм при внуците

Антония Петрова Последна промяна на 06 май 2017 в 08:24 6904 0

Снимка: Pixabay

Деца, чиито баби по майчина линия са пушили по време на бременност, са застрашени повече да проявят белези на аутизма, показва ново проучване. То може да хвърли светлина върху увеличаващия се брой деца от аутистичния спектър. 

Отчасти това увеличение се дължи на по-голямата бдителност на родители и лекари, и променящите се дефиниции какво точно е разстройство от аутистичния спектър (autism spectrum disorder - ASD).

Учените все още смятат, че част от този ръст е реален и се подбужда от серия фактори от околната среда. При все че генетичните фактори са познати като фактори за развитие на аутистични особености, то факторите от околната среда допринасят за тази вариация на разпространение през времето. 

Сега серия проучвания, насочени конкретно върху ефетите от тютюнопушенето на майката по време на бременността, постигат противоречиви резултати. Тестовете върху животни показват, че пюшенето по време на бременност може да има дори по-големи последици за поколенията от смятаното досега - а именно върху внуците и правнуците.

В проучване, публикувано в списание Nature, учени задълбочават темата, като търсят дали има връзка между развитието на аутистичните белези при децата и фактът, че техните прабаби са пушили докато са били бременни.

"Успешните експерименти с животни показват, че нещо, което вероятно се е случило на бабата, може да се отрази по различен начин върху внуците и правнуците. Това повдига въпроса дали търсим на правилното място когато се опитваме да идентифицираме факторите на околната среда, които могат да водят до конкретни разстройства", коментира водещият автор Джийн Голдинг (Jean Golding) от Университета в Бристол пред IBTimes.

"Има любопитни данни за жени с деца аутисти, които откриват, че на родните им майки са давани някои конкретни лекарства по време на бременност, което ни кара да се чудим дали това е важно при аутизма", добавя Голдинг.

Учените анализират данни, събрани по време на проучването Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC) върху прибризително 14 500 деца. Те проучват четири различни аутистични белези - социална комуникация, съгласуваност на речта, общителност и стереотипно поведение, като търсят дали се откриват по-често при деца, чиито баби са пушили по време на бременност.

Учените откриват силна връзка на два от тези белези. Баба, пушила по време на бременност, е фактор, свързан с увеличения риск от лоша общителност и със стереотипно поведение. Правнучките се оказват по-силно засегнати от правнуците. Не е забелязана асоциация относно бабите, пушили по време на бременност, по бащина линия.

Във втората част от проучването учените потвърждават тази асоциация като наблюдават 174 деца с диагноза аутизъм. За подкрепа на заключенията им обаче са необходими допълнителни изследвания. Това проучване е ограничено поради факта, че е основано на проучване на родители спрямо пушаческите навици на техните родители - затова може резултатите да не са точни изцяло.

Ако учените успеят да осигурят повече финасиране, следващата стъпка ще бъде да разследват механизмите зад откритата връзка. "Известно ни е, че пушенето по време на бременност се проявява при множество епигенетични промени в плода и има доказателства, че това се отразява и в епигенетиката на внука, така че това е вероятно механизъм, който искаме да разследваме в бъдеще", уточнява Голдинг.

Относно вредите от тютюнопушенето по време на бременност скорошно проучване , публикувано в Journal of Physiology, установи, че тази привичка води до нарушаване на слуховите възможности на детето. Излагането на никотин преди и след раждането може да причини проблеми със слуха поради неправилното развитие на продълговатия мозък. 

Дори употребата на електронни цигари или терапия за замяна на некотина може да увеличи риска от преждевременно раждане, намалява теглото на новородените и увеличава нивото на внезапната смърт при бебетата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !