Това е ахат, образуван във вътрешността на яйце на динозавър на 60 милиона години

Ваня Милева Последна промяна на 03 април 2023 в 00:01 6915 0

Не просто камък, а ахат, образуван във вътрешността на динозавърско яйце

Кредит Trustees of the Natural History Museum, London

Не просто камък, а ахат, образуван във вътрешността на динозавърско яйце.

През далечната 1883 г. в колекцията по минералогия на Природонаучния музей в Лондон е регистриран красив екземпляр на минерала ахат. С диаметър около 15 см, почти напълно сферичен, но външно невзрачен, образецът остава в колекцията през последните 175 години, докато случайна находка не разкрива, че всъщност е динозавърско яйце.

Красивите цветове на екземпляра - светлорозово и бяло във вътрешността - привличат вниманието на Робин Хансен (Robin Hansen), един от кураторите на минерали в музея, който помага за подготовката на експоната, избран да бъде изложен през 2018 г. След това едно пътуване до изложение на минерали във Франция помага да се разкрие истинския произход на камъка.

"Докато разглеждах изложението, един търговец ми показа ахатизирано динозавърско яйце, което бе сферично, с тънка кора и тъмен ахат в средата", разказва Хансен в съобщение на музея. "Това беше моментът, в който си помислих: "Чакай малко, това много прилича на онова, което току-що изложихме в музея!".

След това минералът е прегледан от експерти по динозаврите в музея, които решават да направят компютърна томография на образеца, за да видят какви улики могат да разкрият. За съжаление, поради плътността на ахата компютърната томография не може да открие по-дребни детайли. От друга страна, екипът е на мнение, че тънкият слой около ахата прилича на черупка, и установява, че външната страна на екземпляра подсказва, че са били събрани някога повече от един такъв.

Едната страна на черупката на яйцето, показваща как до нея би могло да се постави друго яйце. Кредит: Trustees of the Natural History Museum, London

Освен това екземплярът е добит в Индия, а размерът, формата и характеристиките на повърхността му са същите като на други екземпляри от яйца на титанозаври от Китай и Аржентина. Смята се, че яйцето датира отпреди 60 милиона години, когато титанозаврите са били най-разпространените динозаври, обитавали Индия. Смята се, че въпреки огромните си размери титанозаврите са снасяли наведнъж по около 30-40 яйца и не са полагали родителски грижи за потомството си.

Титанозаврите са най-големите сухоземни животни, съществували някога, но са снасяли яйца с размер само около 15 см. Кредит: Mariol Lanzas/Wikimedia Commons

"Този екземпляр е идеален пример защо музейните колекции са толкова важни", обяснява Хансен. "През 1883 г. той е идентифициран и каталогизиран правилно като ахат, като са използвани наличните по онова време научни знания."

"Едва сега разбрахме, че този образец има нещо изключително специално - ахатът е запълнил тази сферична структура, която се оказва динозавърско яйце."

Фосилизирани динозавърски яйца в Националния исторически музей в Улан Батор. Произхождат от пустинята Гоби в Монголия. Кредит: Wikimedia Commons.

Екипът смята, че това се дължи на вулканична активност, която е довела до затваряне на яйцето в застинала вулканична скала. Вътрешните структури в крайна сметка са се разложили, а богатата на силициев диоксид вода си е проправила път през скалата и е попаднала в кухината на яйцето, създавайки ахатовия камък, който виждаме днес.

За да научите повече за титанозаврите в Индия, вижте "Близо 100 гнезда на титанозаври, открити в Индия, показват какви са били майките динозаври".

Кредит: Public Domain Pictures (CC0 1.0)

Източник: The first known dinosaur egg? A new discovery from the Museum's collection, Natural History Museum, London

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !