Този изцяло бял шведски лос не е албинос (видео)

Редкият цвят идва от генетична мутация, а един водещ експерт смята, че тя може да стане по-разпространена

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 август 2017 в 00:00 7236 0

Кредит Pinterest / Anders Tedeholm

Рядък бял лос, сниман в Швеция.

Един напълно бял шведски лос наскоро стана знаменитост, след като местен политик засне видео с негови кадри как се разхожда из водата в региона Вармланд (Värmland) в югозападната част на Швеция, разказва National Geographic.

Пред местна шведска радиостанция Ханс Нилсон (Hans Nilsson), общински съветник, разказва, че е любител на природата, който често се е опитвал да заснеме редкия лос. След три години най-сетне улавя зашеметяващи кадри на мъжкият лос как пресича плитка река и преминава през висока трева. Лосът изглежда изцяло бял, с мека като кадифе бяла козина, която покрива дори неговите рога.

Оцветяването изцяло в бяло не е резултат от албинизъм, вродено състояние, което води до загуба на пигментация. Случаите на албинизъм при животните и при хората водят до леко розово оцветени очи.

Лосът с ярко бяла козина е получил тази окраска от рецесивен ген.

Макар да е необичайно да се види бял лос, в сравнение с кафявите им събратя, видеоклипове на такива животни са се появявали и преди.

В края на юни два бели близнаци лосове са уловени с камера в Норвегия. 

Професор Йоран Ериксон (Göran Ericsson), специалист по лосовете от Шведския университет за селскостопански науки, обяснява, че тази особеност е рядкост, но напоследък съобщенията за наблюдения на лосове с бяла козина са всяка година и това показва, че вероятно разпространението на тези призрачни животни се увеличава.

Според Ериксон, лосовете в Скандинавия имат малко врагове, освен хората.

Някои ловци правят изключение като тези двама шведи, заснели се с трофея си. Източник: Local

"Ловците предпочитат да не убиват белите лосове", заяви Ериксон. С други думи, белите лосове са ефективно защитени и естественият подбор може да ги направи по-чести.

"Това е нещо като селекцията на кучетата", отбелязва той. "Те [ловците] решават да изберат характеристики, които в противен случай не биха се запазили".

Без официална база данни на белите лосове в региона обаче не може окончателно да се каже, че белите лосове стават все по-разпространени.

Белите лосове са забелязани и в Аляска и Канада. Тези северноамерикански региони са и местообитания и на повече хищници като вълци и мечки, и е неизвестно дали бялата козина на животните ги поставя в неизгодно положение, когато се опитват да се скрият в гората.

В Канада на ловците е забранено да убиват лосове, които са повече от 50% бели на цвят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !