Тренирането на едната ръка може да подобри силата и на другата ръка

Ваня Милева Последна промяна на 04 януари 2021 в 00:04 5037 0

Кредит: Kelly Sikkema/Unsplash

Тренирането на едната ръка може да подобри силата и да намали загубата на мускули в другата ръка - без дори да я движите. Това разкрива ново изследване на Университета Едит Коуън (ECU - Edith Cowan University).

Констатациите могат да помогнат за справянето със загубата на мускулна маса и загуба на сила, която често се наблюдава при обездвижена ръка, например след нараняване, чрез тренировка на другата ръка.

При несиметричните упражнения съкращаващият се мускул се удължава, например при спускане на гира от сгънат лакът, бавно сядане на стол или ходене по стълби. Предишни изследвания показват, че тези упражнения са по-ефективни за увеличаване на мускулите, отколкото симетричните упражнения, при които мускулите се съкращават, например при повдигане на гира или ходене по стълби.

Нов начин на мислене

Професорът на ECU Кен Носака в Училището по медицински и здравни науки беше част от международното проучване и заяви, че констатациите оспорват конвенционалните рехабилитационни методи и могат да подобрят резултатите за пациенти след травма и инсулт.

„Мисля, че това може да промени начина, по който подхождаме към рехабилитацията на хора, които временно са загубили работоспособността на едната ръка или единия крак“, отбелязва професор Носака.

„Като започнем рехабилитация и упражняваме незасегнати крайници веднага, можем да предотвратим мускулните увреждания, предизвикани от упражненията в другия крайник, а също така да изградим сила в него, без изобщо да го движим“.

Обратен ефект

В проучването са участвали 30 участници, на които е била обездвижена едната ръка за минимум осем часа на ден в продължение на четири седмици. След това групата е разделена на три, като някои не изпълняват никакви упражнения, други изпълняват комбинация от несиметрични и симетрични упражнения, а останалите изпълняват само несиметрични упражнения.

Професор Носака съобщава, че групата, която е използвала тежък дъмбел, за да изпълнява само несиметрични упражнения върху активната си ръка, е показала увеличаване на силата и намаляване на мускулната атрофия в обездвижената си ръка.

„Участниците, правили несиметрични упражнения, имат най-голямо увеличение на силата и на двете ръце, така че има много мощен ефект на кръстосан трансфер“, отбелязва Носака.

„Тази група има само два процента загуба на мускули в обездвижената си ръка, в сравнение с 28-те процента загуба на мускули при тези, които не са правили упражнения“.

Бъдещето на рехабилитацията

Професор Носака заяви, че планира допълнително да разшири изследванията за други мускули и движения на ръцете.

„В това проучване ние се фокусирахме върху сгъването на лактите, тъй като този мускул често се използва като модел за изследване на ефектите от обездвижването върху силата и размера на мускулите и, разбира се, защотое важен мускул за движението на ръцете“, коментира Носака.

„В бъдеще се надяваме да разгледаме как несиметричните упражнения могат да помогнат за подобряване на двигателната функция, движението и финия мускулен контрол, което е особено важно за пациентите с инсулт и рехабилитация.“

Професор Носака каза също, че този тип тренировки са полезни и за спортисти, които могат да започнат възстановяване след травма.

Справка: “Contralateral Effects of Eccentric Resistance training on Immobilized Arm” by Omar Valdes, Carlos Ramirez, Felipe Perez, Sebastian Garcia‐Vicencio, Kazunori Nosaka and Luis Penailillo, 8 September 2020, Scandinavian Journal of Medicine and Sports ScienceDOI: 10.1111/sms.13821

Източник: New Research Reveals Exercising One Arm Has Twice the Benefits, SciTechDaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !