У домашните котки са намерени високи нива на опасни химикали

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 февруари 2017 в 10:00 7640 2

Изследователи от университета в Стокхолм откриха в организма на домашните котки химични вещества, които влияят неблагоприятно на здравето им. Това е важно, защото малките деца са подложени на същата опасност.

Проучването установи високи нива на бромирани забавители на горенето, попаднали в котките от домашния прах, пише Science Daily.

Изследването е публикувано в списание Environmental Science & Technology.

Бромираните забавители на горенето се добавят към текстил, мебели и електронно оборудване, за да се предпази материала от запалване. За много от бромираните вещества, забавящи горенето се смята, че може да са опасности за здравето, а някои увреждат, че увреждат ендокринната система. Някои от тях са забранени по тези причини в електронните продукти. Но са изключително устойчиви и могат да бъдат открити в продуктите много години, след като са произведени, в крайна сметка ще станат част от прахта.

Предишни изследвания са показали, че котките с хипертиреоидизъм (хиперункция на щитовидната жлеза) в кръвта си имат повишено съдържание на бромирани забавители на горенето.

В новото изследване учените са открили, че химикалът попада в организма на котката заедно с прахта, която тя вдишва с въздуха. 

"Това е особено сериозно, защото малките деца поглъщат тези вещества, а натрупването им може да има последици по-късно в живота на децата, като например заболяване на щитовидната жлеза", отбелязва Яна Вайс (Jana Weiss), водещ автор на изследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12311

2

emilovf

28.02 2017 в 12:13

Никой никога не е защитен от нищо. То по тази логика трябва да живеем в изолатори.

21272

1

Гароне

28.02 2017 в 11:33

Това отново доказва, че сме склонни към самоунищожение. :(