10 очарователни факта за животните

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 януари 2017 в 09:30 20638 0

Кредит Amazing Creatures

Животните са невероятни. Има милиони животински видове, които са изключително разнообразни сами по себе си.

Някои могат да летят, други да плуват, да пълзят и т.н. Някои от тях са огромни, а други са толкова малки, че трябва микроскоп, за да ги видим. Някои животни имат кости и органи като нас, някои пък имат органи, които функционират по съвсем различен начин.

Може да се намери поне един интересен факт за всеки един животински вид, но Zmescience са подбрали 10, които са наистина завладяващи.

1. Над 95% от всички животински видове са безгръбначни

Има 1,2 милиона животински видове, открити на тази планета, а повече от 95% от тях не разполагат с гръбначен стълб като нас. Това са насекоми, паяци, червеи, морски звезди, мекотели и раци и всички те попадат в тази категория. Безгръбначните са изключително разнообразни и се срещат в големи количества. Ако мислите, че са само акари (група от много безгръбначни групи), то те са по-различни видове, различни от всички гръбначни комбинирани. Само една малка част от животните са големи гръбначни животни, които познаваме като птици, змии, котки, риби и т.н.

 Голохрило мекотело. Източник: Steve Childs

2. Има огромна разлика между големите и малките животни в света.

Докато най-голямото животно на земята е гръбначно, безгръбначни доминират в микроскопичния свят. Най-голямото животно е синият кит, а най-малките животни са ротаториите, които са планктон, с 0,05 мм големина. Ротаториите са 154 пъти по-малки от най-малкото гръбначно, което е тропическата жаба Paedophryne amauensis (и е с размерите на домашна муха).

Син кит в сравнение с човек и делфин. Изображение: T. Bjornstad

3. Някои животни са само женски и раждат чрез "непорочно зачатие"

Над 70 гръбначни животински видове могат да раждат без оплождане като комодския варан, акулите чук, гущери, змии и риби-трион (въпреки че повечето от се оплождат и от мъжки). Женските снасят неоплодени яйца, които съдържат само генетичния им материал. Предимство е, когато е трудно да се намери половинка, тези животни все още могат да произведат потомство.

Големият недостатък е, че ДНК идва само от женските и поколението на тези видове са податливо на заболявания и мутации.

Все пак има няколко случаи, при които партеногенезата (размножаване без сперматозоиди, от неоплодени яйца) е стабилна и единствен вариант. Гущерите от род Cnemidophorus са само женски.

Най-новите изследвания от Питър Бауман (Peter Baumann) и екипът му разкриват, че тези гущери поддържат генетичното си богатство чрез стартиране на репродуктивния процес с два пъти повече хромозоми, отколкото полово размножаващите се видове гущери. Изследователите открили, че тези видове поддържат разнообразието си и образуват гамети от сдвояване на техните "сестрински хромозоми" (двете хроматиди от една хромозома), докато при половите видове се сдвояват хомоложни хромозоми от всеки родител.

"Аз не се нуждая от мъж" - казва гущерът Cnemidophorus. Източник: Ltshears

4. Октоподите и миксините имат повече от едно сърце!

Животните са толкова различни в структурата си, а сърцето е само един пример за това. Октоподите имат едно основно сърце и две по-малки сърца, които изпомпват кръвта до хрилете.

Източник: Bashny.Net

Миксините (Myxinidae), единствените оцелели до днес безчелюстни риби, имат едно основно трикамерно сърце и три помпи, които помагат то да изпомпва кръв.

Земните червеи два главни кръвоносни съда, които изпълняват функциите на сърцето. Единият от тях е на гърба, през които кръвта се движи от задната част към предната част на тялото и на корема, през който кръвта се движи от предната към задната част на тялото. Тези два съда са свързани с пръстеновидни съдове във всеки сегмент.

Миксините може да не е красиви, но и те имат сърце. Източник: Justin

5. Биолуминесценцията се е развила най-малко 50 отделни пъти

Биолуминесценцията е способността на живо същество да произвежда светлина. Тя се произвежда по много начини, като например с ензима луцифераза. Биолуминесценцията се произвежда от светулки, светещи червеи, мекотели, стоножки, дълбокоморски риби и други.

Целта е да привличат половинките си, да предупредят или объркат хищници, да привлекат плячката си, за камуфлаж или за да изглеждат по-големи. Повечето от тези животни живеят в дълбоко под водата, там, където се достигат слънчевите лъчи. Биолуминесценцияте се е развила широко в тази среда, тъй като предоставя огромно предимство при намиране на плячка и партньори, когато е толкова тъмно.

Светещи червеи излъчват магическа светлина в пещери в Нова Зеландия. Източник: 2il org

6. Някои животни не остаряват

Техните клетките остаряват толкова бавно, че теоретично тези животни ще живеят вечно или наистина много дълго време, ако някой не ги изяде или не се разболеят. Те все пак могат да умрат, разбира се, но дори след много години, техните клетки ще изглеждат почти същите като тези на младо животно. Един такъв пример е безсмъртната медуза. Генът FoxO е отговорен за тази вечна младост. Американските омари никога не спират да растат и дори могат да регенерират изгубен крайник.

Може да се живее вечно теоретично ...Източник: Roberto Rodríguez

7. Между 15 000 и 20 000 нови животински видове се откриват всяка година.

Най-малко 80% от всички животински видове в света все още не са открити. Докато успеем да ги открием ще минат 480 години. Вярно е, че повечето сухоземни бозайници вече са открити, но има толкова много видове, които се срещат в океаните и в тропическите гори. 

В тропическите гори има хиляди неоткрити животни - още една причина, за да ги защитим! Източник: Chemical Engineer

8. Африканските слонове имат най-дълга бременност

Тяхната бременност отнема 22 месеца, почти 2 години! Слончетата се раждат много развити. Изглеждат като миниатюри на родителите си и започват да ходят малко след като са били родени. От друга страна някои опосуми са бременни за най-кратко време от всяко друго животно - само от 12 до 13 дни.

Новородените на опосума все още трябва да доузреят в торбичката на майка им. Източник: AnimalPhotos

9. Делфините и китовете са били сухоземни животни, които са се върнали обратно към океана.

Китовете и делфините са еволюирали като сухоземни, но най-накрая са станали напълно водни. Този преход е бил над 250 милиона години. Най-вероятно сa се върнали към морските местообитания, защото това е една ниша с изобилие от храна и други ресурси. 

Рakicetus всъщност е предшественик на китовете! Той е живял преди 50 милиона години в близост до океана. Източник: Nobu Tamura

10. Водните мечки могат да оцелеят в космоса!

Бавноходките, известни като водни мечки, са по-малки от милиметър на дължина. И те могат да оцелеят при почти всякакви условия. При температури от -272 до 150 ° C. Те могат да оцелеят на налягането в най-дълбоката част на океана, както и на йонизиращо лъчение. Бавноходките дори могат да оцелеят в космоса. Те се нуждаят от вода, за да оцелеят, но когато няма изсъхват отвън, така че да използват само 3% от телесната си вода и така да оцелеят над 30 години!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !