Учени изчислиха перфектния размер на женските устни

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 февруари 2017 в 11:30 12799 1

Кредит Cosmetic Surgery Times

Учени определиха оптималните форми и пропорции на женските устни, от които могат да се ръководят пластичните хирурзи.

Резултатите от работата им са представени в списанието на Американската медицинска асоциация за лицева пластична хирургия (The Journal of the American Medical Association Facial Plastic Surgery). 

Плътните устни с правилна форма при жените субективно се свързват с младост и привлекателност. Уголемяването на устни е една от най-процедури в козметичната практика и пластичната хирургия, но общи критерии за определяне на оптимална форма и пропорции на устните не съществуват. 

Но има още няколко параметъра, които остават неясни, например оптималното съотношение между площта на устните и лицето. За да установят това учени от Калифорнийския университет в Ървайн провеждат експеримент. В първия етап те създават дигитални изображения на лицата на 20 бели млади жени с размер на устните от минус 150 до плюс 200 процента от нормалното и ги показват на 150 доброволци.

Пример изображения за първия етап / ©Natalie A. Popenko et al., JAMA Facial Plastic Surgery, 2017

 Резултатите показват, че най-привлекателни са устните, чиито размер е увеличен с 53.5 % точки в сравнение с нормата. Авторите след това отделят 15-те снимки, които са получили най-високи резултати и с помощта на графичен редактор променят пропорциите на горните и долните устни на 1:2, 1:3, 1:1 и 2:1. Общо 60 снимки rса показани на 428 доброволци.

Пример изображения за втория етап / ©Natalie A. Popenko et al., JAMA Facial Plastic Surgery, 2017

Според резултатите от втория етап, най-висока оценка получава изображението, където пропорциите са 1:2 и най-ниска - 2:1.

В третия етап изследователите оценяват оптимално съотношение на размера на устните и долната трета на лицето. В този случай средният процент е 9.6%.

Резултатът накратко, според изследването - оптимални са устните, които са увеличени около 1,5 пъти, с два пъти по-голяма долна устна и заемат около 10 процента от долната трета на лицето.

Проучването може да даде ориентир за подобряване на цялостната лицева естетика и имат клинично значение в областта на лицевата пластична хирургия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!