Учени откриват нов вид охлюв, кръщават го на Грета Тунберг

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 февруари 2020 в 11:34 2757 0

Кредит Menno Schilthuizen et al. Biodiversity Data Journal 2020

Индивид от новооткрития вид Craspedotropis gretathunbergae.

По време на експедиция в националния парк Улу Тембуронг в Бруней, екип изследователи и местни учени откриват невиждан досега вид охлюви. 

След гласуване, те решават да го кръстят Craspedotropis gretathunbergae - на името на климатичната активистка Грета Тунберг 

Детайлите около новия вид, публикувани в списание Biodiversity Data Journal, предполагат, че името на шведската тийнейджърка е подходящо за охлюва. 

Craspedotropis gretathunbergae е изключително чувствителен към промените във времето и температурата според неговите откриватели. 

"Кръщаването на този охлюв на Грета Тунберг е нашият начин да признаем, че нейното поколение ще е отговорно да реши проблеми, които не са създали. И това е обещание, че хората от всички поколения ще се присъединят към нея, за да помогнат", споделя Джонатан. П. Лим (Jonathan.P. Lim), местен учен, който открива първия индивид от новия вид охлюви.

Екипът учени зад малкия охлюв е организиран от компанията Taxon Expeditions, която обединява местни учени с други изследователи в експедиции по търсене на нови видове. 

Не за пръв път екип на компанията кръщава новоткрит вид на известен климатичен активист. През 2018 г. група учени открива нов вид бръмбар и го кръщава на актьора и природозащитник Леонардо ди Каприо. 

Според екипа, свързал се с Грета Тунберг, тя е била "поласкана", че новият вид е кръстен на нея.

Източник: Futurism - SCIENTISTS DISCOVER NEW SNAIL, NAME IT AFTER GRETA THUNBERG

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !