Учените откриват коронавирус в частици от замърсяване на въздуха

Ваня Милева Последна промяна на 29 април 2020 в 00:00 16667 3

Проучване показва, че праховите частици могат да съдържат вируса Кредит: pixel2013 - Pixabay

Пробите за замърсяване на въздуха, събрани от изследователи в Италия, съдържат специфични за COVID-19 гени. Пробите са взети от градски и индустриални обекти в една от най-засегнатите провинции в Италия по време на пандемията.

Това означава, че вирусът може да бъде пренесен на по-големи разстояния, увеличавайки броя на заразените хора.

Изследователите обаче предупреждават, че проучването не е преминало процеса на научна партньорска проверка, така че констатациите трябва да се приемат с повишено внимание. Освен това, те не определят какво е количеството на вируса върху частиците и дали е достатъчно, за да причини заболяване.

Замърсяващи частици с вируси

"Праховите частици" са мънички зрънца, които могат да бъдат опасни за човешкото здраве, защото могат да навлязат дълбоко в белите ни дробове. Тези частици, често далеч по-малки от сечението на човешки косъм, се произвеждат от ауспусите на автомобилите, комините и горенето.

Въздушни проби от два обекта в провинция Бергамо, разположени в района на Ломбардия, частта на страната, която бе най-силно засегната от пандемията на коронавирус. Изследователите извършиха прецизни тестове на пробите и откриха в множество проби ген, силно специфичен за COVID-19.

Учените предположиха, че ако вирусът може да се прикрепи към замърсяващите частици, това може да означава, че предаването на вируса може да бъде по-високо в силно замърсени райони. Ако се докаже, че е вярно, тогава то подкрепя откритията на две други изследвания, които предполагат, че замърсяващите частици могат да помогнат на вируса да достигне по-големи разстояния.

Констатациите не са невероятни

Според докладите, откритията на италианските изследователи не са невероятни, тъй като минали проучвания са доказали, че замърсяващите частици във въздуха съдържат микроби. Също така на теория замърсяващите частици могат да пренесат на значителни разстояния вирусите, причиняващи морбили, шап и птичи грип.

В интервю за Guardian, водещият авторът на изследването Леонардо Сетти (Leonardo Setti) заяви, че се е притеснявал от липсата на информация за това как болестта може да се пренесе от замърсителите.  „Ако знаем, можем да намерим решение. Но ако не знаем, можем да понесем само последствията “, обяснява д-р Сети.

Високо ниво на замърсяване с частици

Бе потвърдено, че пробите, събрани от екипа изследователи, съдържат следи от коронавирус чрез сляпо изследване, проведено от независима лаборатория, отбеляза д-р Сети. Екипът му също така предполага, че високото ниво на замърсяващи частици във въздуха може да е причината честотата на заразяване в Северна Италия да е много по-висока. Според докладите, северната част на Италия е сред най-замърсените части на Европа.

В отделно интервю за Guardian д-р Джонатан Рийд (Jonathan Reid), професор от Университета в Бристол, Великобритания, заяви, че откритията на италианските изследователи не го изненадват. 

„Може би не е изненадващо, че докато се носят във въздуха, малките капчици могат да се комбинират с фоновите градски замърсяващи частици и да се пренасят във въздуха", пояснява д-р Рийд. 

Справка:

SARS-Cov-2 RNA Found on Particulate Matter of Bergamo in Northern Italy: First Preliminary Evidence
Leonardo Setti, Fabrizio Passarini, Gianluigi De Gennaro, Pierluigi Baribieri, Maria Grazia Perrone, Massimo Borelli, Jolanda Palmisani, Alessia Di Gilio, Valentina Torboli, Alberto Pallavicini, Maurizio Ruscio, PRISCO PISCITELLI, Alessandro Miani
doi: https://doi.org/10.1101/2020.04.15.20065995

Източник:

Coronavirus detected on particles of air pollution, Guardian

Scientists Find Coronavirus In Air Pollution Particles, Says Report, IBTimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

3

elbarbudo

01.05 2020 в 10:29

Поредната манипулативна статия...

23293

2

Стефан

30.04 2020 в 21:43

Между другото - типова история. Винаги си виждал нещо, но не му обръщщаш внимание, понеже не знаеш какво е.

В края на 80-те, се вдигна шум за някой си "бакибол", той и "въглерод - 60". Куха структура с точната форма на волейболна топка, от също толкова шестоъгълници и петоъгълници, просто във всичките възли - по един въглероден атом. Някви американци го били направили в дъгов разряд между въгленови електроди.
Отначало го обявиха за молекула. После го намериха в короните на червените звезди. После в кумините на всички ТЕЦ-ове и печки на въглища.
После обявиха че това е наночастица. После забелязаха, че първите наночастици хората са използвали в древния Египет, и до сега фризьорките използват някоя си "хума".
И се почна. Нанотехнологии ...:)

23293

1

Стефан

30.04 2020 в 21:21

Мда. Очакваме Тръмм да увеличи иска към Китай от 20, на 40 трилиона долара:)
Нямам идея какво може да е "частици от вируса" в мръсния въздух:) Молекули, каквито има и във вирусите ли?:) Прощавайте, но това вече е химия, а не биология. А вирусите все пак не са само химия. Парчетата от тях, още не са вируси.
Както парчетата от мозъци - още не са учени.