Как Хонконг държа под контрол първата вълна от COVID-19, без да прибягва до пълно блокиране

Ваня Милева Последна промяна на 22 април 2020 в 00:17 6030 0

Кредит Wikimedia Commons

Хонконг.

Едно ново изследване показва, че тестването и проследяването на контактите и промени в поведението на населението - мерки, които имат далеч по-малко разрушително социално и икономическо въздействие от пълното блокиране - могат ефективно да контролират COVID-19.

Изглежда, че Хонконг е успял да предотврати по-широкото разпространение на COVID-19 до 31 март 2020 г., приемайки далеч по-малко драстични мерки за контрол, отколкото повечето други страни, в комбинация с ограничения за влизане на границите, карантина и изолиране на случаи и контакти, заедно с някаква степен на социално дистанциране, според ново проучване, публикувано в списание The Lancet Public Health.

Изследването изчислява, че скоростта, с която се предава вирусът - известна като ефективно число на репродукция или средният брой хора, които един индивид с вирусна инфекция е вероятно да зарази в даден момент - е останал приблизително 1 за 8-те седмици от началото на февруари, след като мерките за защита на общественото здраве бяха приложени от края на януари нататък, което показва, че епидемията в Хонконг се контролира стабилно.

Към 31 март 2020 г. в Хонконг има 715 потвърдени случая на COVID-19, включително 94 безсимптомни инфекции и 4 смъртни случая при население от около 7,5 милиона.

Мерките за общественото здравеопазване, приложени за потискане на локалното разпространение в Хонконг, вероятно са осъществими на много места по света и могат да бъдат въведени в други страни с достатъчно ресурси, казват изследователите. Те обаче предупреждават, че тъй като едновременно са използвани различни мерки, не е възможно да се разделят отделните ефекти на всяка от тях.

"С бързото прилагане на мерките за опазване общественото здраве Хонконг показа, че предаването на COVID-19 може да бъде ефективно ограничено, без да се прибягва до силно разрушителното пълно блокиране, прието от Китай, САЩ и западноевропейските страни", коментира професор Бенджамин Каулинг (Benjamin Cowling) от Университета на Хонконг, който ръководи изследването. "Други правителства могат да се поучат от успеха на Хонконг. Ако тези мерки и реакциите на населението могат да бъдат поддържани, като същевременно се избягва умората сред цялото население, те биха могли значително да намалят въздействието на местната епидемия от COVID-19."

Мерките за контрол, осъществени в Хонконг в края на януари, включват интензивен надзор на заразените не само на пристигащите пътници, но и за местната общност, като в началото на март всеки ден се тестват около 400 амбулаторни и 600 болни. Положени са и големи усилия за проследяване и карантиране на всички близки контакти, които заразеното лице е имало два дни преди да се разболее, а ваканционните лагери и новопостроените жилищни комплекси са преустроени в карантинни помещения. Освен това всеки, който преминава границата от континентален Китай, както и пътниците от страните със зараза, трябва да преминат през 14-дневна карантина у дома си или в определени заведения. Правителството прилага и мерки за насърчаване на социалното дистанциране, включително гъвкави условия за работа, затваряне на училища и отмяна на масови събития.

В проучването изследователите анализират данни за потвърдени от лабораторията случаи на COVID-19 в Хонконг между края на януари и 31 март 2020 г., за да преценят дневното ефективно число на репродукция (Rt) за COVID-19 и промените на разпространението във времето. За да проверят дали мерките за контрол са свързани с намаляването на скритото предаване на COVID-19 (т.е. предаване на коронавируса от хора, които никога не са диагностицирани), изследователите анализират и данните от амбулаторните наблюдения на грипа за всички възрасти и грипни хоспитализации при деца, като се предполага, че промените в предаването на COVID-19 имат подобен режим и ефективност на разпространение като грипа.

Изследователите също така провеждат три телефонни проучвания на извадки от възрастното население (на 18 и повече години) в Хонконг, за да оценят отношението им към COVID-19 и промените в поведението на 20-23 януари (1 008 респонденти), 11-14 февруари (1000) и 10-13 март (1 005).

По-нататъшните анализи показват, че индивидуалното поведение в хонконгското население се е променило в отговор на COVID-19. В най-новото (през март) проучване, 85% от анкетираните съобщават, че избягват местата на струпване на хора, а 99% съобщават, че носят маски, когато излизат от дома си - това са съответно 75% и 61% от първото проучване през януари. Резултатите се сравняват с отчетената употреба на маски от около 79% в подобни проучвания по време на епидемията от SARS през 2003 г. и 10% по време на пандемията на грип A (H1N1) през 2009 г. Тези промени в поведението показват нивото на загриженост сред населението за COVID- 19, казват изследователите.

Докато несвързаните случаи на COVID-19 - без идентифициран източник на инфекция - са открити във все по-голям брой от началото на март, Rt остава около 1. Увеличаването на тези случаи може да бъде резултат от внесени инфекции, подчертавайки значението на мерките за граничен контрол, включително внимателно наблюдение на пристигащите пътници и тестване и проследяване на усилията за поддържане на потискане на огнищата на зараза, въпреки че тези мерки ще бъдат все по-трудни за изпълнение с увеличаването на броя на случаите, подчертават изследователите.

Анализите показват, че разпространенито на грипа значително е спаднало след прилагането на мерки за физическо дистанциране и промени в поведението на населението в края на януари - с 44% намаление на скоростта на предаване на грипа през февруари, от приблизително средно Rt от 1,28 за двете седмици преди началото на затварянето на училищата до 0,72 през седмиците, когато са затворени. Това е много по-голямо от намалението на пренасянето на грипната зараза с 10-15%, свързано със затварянето на училищата по време на пандемията от грип (H1N1) през 2009 г., и спадът с 16%  на предаването на грип B през зимата 2017-18 в Хонконг.

По подобен начин се наблюдава 33% спад в разпространението на грип въз основа на степента на хоспитализация на грипа сред децата, от средно Rt от 1,10 преди началото на затварянето на училищата до 0,73 след затварянето им.

„Скоростта на спада бе по-голяма на грипната активност през 2020 г., отколкото в предишните години, когато бе въведено само затваряне на училищата, което предполага, че другите мерки за социално дистанциране и поведение на избягване струпванията на хора имат значително допълнително въздействие върху предаването на грипа“, заявява съавторът д-р Пън У (Peng Wu) от Университета в Хонконг.

"Тъй като и грипът, и COVID-19 са пряко преносими респираторни патогени със сходна динамика на разпространението на вируса, вероятно тези контролни мерки са намалили и предаването на COVID-19 в общността."

"Като един от най-силно засегнатите епицентри по време на епидемията от SARS през 2003 г., Хонконг е по-добре подготвен да се справи с огнището на COVID-19, отколкото много други страни. Подобреното тестване и болничен капацитет за справяне с нови респираторни патогени и население, осъзнало остро необходимостта от подобряване на личната хигиена и поддържане на физическа дистанция, ги постави в добра позиция", добавя Пън У.

Авторите отбелязват някои ограничения в проучването, включително, че докато затварянето на училищата може да има значителни ефекти върху предаването на грипа, все още не е ясно дали или доколко децата разпространяват COVID-19, така че ролята на затварянето на училищата за намаляването на разпространението на COVID-19 не е известно. Авторите също така отбелязват, че основното въздействие на мерките за контрол и промените в поведението върху предаването на грипа може да няма подобно въздействие върху COVID-19. 

Справка: Benjamin J Cowling et al, Impact assessment of non-pharmaceutical interventions against coronavirus disease 2019 and influenza in Hong Kong: an observational study, The Lancet Public Health (2020). DOI: 10.1016/S2468-2667(20)30090-6

Източник:

Study examines how Hong Kong managed first wave of COVID-19 without resorting to complete lockdown, medicalxpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !