Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Учените ще изследват кратера на астероида, убил динозаврите преди 66 милиона години

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 март 2016 в 13:49 12312 2

Кратерът Chicxulub, образуван от падането на астероид в края на мезозойската ера.

Този месец, група учени ще започне сондиране в кратера Чиксулуб, образуван при падането на астероид в края на мезозойската ера. Този астероид, според учените, е една от причините за изчезването на динозаврите.

Пробиване ще стане от борда на специален кораб със специално оборудване на около 30 километра от брега на Мексиканския залив в широкия 180 км кратер, съобщи Science news. Дълбочината на мястото на пробиване е 17 метра, целта - да се извлекат проби от варовиковите седименти на морското дъно. 

На Луната, Марс, Меркурий и на други себесни тела кратерите са нещо обичайно, но на Земята запазените ктатери са единици и само Чиксулуб единствен се е запазил достатъчно, за да може да се изследва.

До началото на следващия месец ще започне сондирането като в началото ще изваждат проби от 3 метра дълбочина, а след това ще се проучват по-дълбоките слоеве. Експертите очакват, че на дълбочина около 800 метра (общо дълбочина на кладенеца е около 1,5 км) ще се появят много по-малко видове изкопаеми мекотели, защото след падането на астероида популациите ще са пострадали значително. Твърди се, че повишената концентрация на въглероден двуокис в атмосферата след астероида е довела до увеличаване на киселинността на океанска вода, което пък предизвикало намаляване на морските видове.

Учените се надяват, че извлечените скални ядки ще съдържат следи от микроорганизми в порите на скалите на дъното. Тяхното ДНК ще бъде секвенирано като целта е да се проучат тези прости организми, които се появяват в това място скоро след катастрофата. Учените предполагат, че те са получавали енергията си не от въглерод и кислород, а от сяра или желязо, които са с доста висока концентрация в порестите скали.

Това означава, че кратерът може да е знакът на смъртта на динозаврите, но може да станал убежище за много живи организми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2016 в 00:15

няма такова нещо, колега.
Светът е създаден преди около 6000 години и САМО за 7 дни!!!

08.03 2016 в 16:40

До кога с тези измишльотини!?

Земята е на не повече от 40 000 - 45 000 години, а динозаври са живели до средните векове, когато са окончателно ликвидирани от хората...