Учените твърдят, че са открили нови „неочаквани“ вируси в Ухан

Изглежда, че генетичните данни от земеделска лаборатория съдържат изцяло нови коронавируси

Ваня Милева Последна промяна на 08 април 2021 в 12:12 9980 2

Екип изследователи твърди, че е открил доказателства за множество вируси - включително няколко чисто нови коронавируса - в геноми на земеделски култури от лаборатории в Ухан и други китайски градове.

Генетични анализи на култури като ориз и памук, публикувани между 2017 и 2020 г., съдържат цялата генетична последователност на нови вируси, които изглежда са свързани със заболявания у хората като Близкоизточен респираторен синдром (MERS) и тежък остър респираторен синдром (SARS) според изследване, което екипът споделя в сървъра за препринти ArXiv в неделя.

„Неочакваното откритие“, както се изразява екипът, за наличието на опасни човешки заболявания в тези съоръжения за селскостопански изследвания, предполага, че протоколите за безопасност може да не са на ниво - и, както твърди екипът, че вирусите може да бъдат случайно освободени като резултат.

Важно е да се отбележи, че всичко това идва от изследване, което не е проверено от академично списание или други експерти в областта.

Четирима от шестимата автори на изследването са свързани с болници и университети в Испания, Канада и Япония, първите двама изследователи, изброени в статията, са независими изследователи, които не са свързани с никакви изследователски институти, а трети е свързан с Pharma Bio LLC (дружество с ограничена отговорност).

Така че, въпреки че твърденията на екипа са тревожни и си струва да се проучат допълнително, би било разумно да се вземат техните констатации спокойно, докато не проверят работата им други изследователи или не я възпроизведат независимо.

Най-забележителното е, че някои от наборите данни, които авторите са изследвали, идват от изследване през 2017 г., проведено в Института по вирусология в Ухан, съоръжението, което е замесено в „изключително малко вероятната“ - но все пак технически възможна - хипотеза, че SARS-CoV-2, коронавирусът , който причинява COVID-19, е освободен за първи път случайно от изследователска лаборатория.

Екипът зад това ново проучване твърди, че селскостопанските лаборатории може да нямат същия строг контрол за биологична сигурност, както медицинските изследователски или вирусологични институти, което може да направи изтичането от лаборатория по-вероятно.

Справка: Unexpected novel Merbecovirus discoveries in agricultural sequencing datasets from Wuhan, China
Daoyu Zhang, Adrian Jones, Yuri Deigin, Karl Sirotkin, Alejandro Sousa, Kevin McCairn, arXiv:2104.01533 [q-bio.GN]

От авторите Даою Джан (Daoyu Zhang) е от Първата клинична болница, Университет Дзилин, Китай, Адриан Джоунс (Adrian Jones) е от
Държавния университет в Кент, Юрий Дейгин (Yuri Deigin) от Pharma Bio LLC, Карл Сироткин (Karl Sirotkin), Национален център за биотехнологична информация, Бетезда, САЩ, Алехандро Соуса (Alejandro Sousa) и Кевин Маккерн (Kevin McCairn), главен изследовател в Корейския институт за мозъчни изследвания.

Източник: Scientists Claim to Discover “Unexpected” New Viruses in Wuhan, Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

2

yoghurt

08.04 2021 в 20:09

Така че пред вид новината от по-горе, за откритите части от геноми на вируси в земеделски култури около Ухан - това би бил евентуален ключ към това как би била възможна една селективна мутация на вирус. Подобно на прекия селективен подбор в селското стопанство, за който стана дума по-горе, но в случая селскостопанската култура е само вектор.

Иначе, Китай е и единствената страна, с достатъчно икономическа мощ, технологично развитие, и централизирана структура, както и обществена култура, за да може ефективно да се справи с едно изпускане на вирус.

11300

1

yoghurt

08.04 2021 в 19:57

Няма нищо извънземно в това - лаборатории с вируси има още от студената война насам, ако ли не и по-рано.
Няма нищо научнофантастично в процеси като селективното отглеждане в селското стопанство - пр. гроздето, на което избират само клонките без семе, и ги пресаждат, така след няколко поколения дадения вид спира да има семена;
Няма нищо конспиративно във въпроса “кой печели”, който сме способни да си зададем за всяко едно събитие, в търсене на евентуална човешка причина за него;
Няма нищо параноично в това човек да слуша с отворени уши и очи новините, които идват, и на базата на тях да си формира хипотези за дадено събитие.

Факт е аргументът “вирусът е твърде сложен, за да е изкуствено създаден”. Но никой не твърди това. Няма нужда да бъде външно създаван.
Факт е и процеса на мутация, така характерен за коронавируса - за вариолата например е характерно, че вирусът й не подлежи на него. Никой не твърди, че настоящият ковид е бутиков, измислен от “а до я”, но и в селективното селско стопанство гроздето без семки също не е измислено - то само се измисля, чрез изкуствен подбор на растежа му.
Фактът, че толкова лесно мутира коронавирусът показва, че този процес му е присъщ, следователно, не е процес, който се е появил от нищото, следователно би следвало ковид да е претърпявал мутации и преди да придобие световната си известност.
Сега, дали тези мутации са се случвали във лаборатория или извън - това е съществено единствено за политиците.

Същественото е -
Първо - в момента китайската икономика бележи огромен ръст спрямо същата през миналата година - разбираемо предвид местния локдаун, а спрямо света, който в по-голямата си част е в локдаун все още - коронавирусът ефективно пренарежда икономическто status quo и изстрелва Китай начело.
Второ - дори и да не е разработен във лаборатория, оказва се, че реалните мащаби на епидемията в началото бяха прикрити от комунистическата партия. Причини много, но това пряко доведе до приспиване на вниманието на останалия свят за вируса. Независимо с умишлени резултати или не, самото действие е на прокриване умишлено, че и се изрази в лобиране във световната здравна организация - подкуп, да не се съобщава за мащабите, да се изчака.

Това е или най-перфектното водене на война без имиджови щети за една държава, или най-перфектното стечение на обстоятелствата, което и в двата случая изстреля Китай на върха. Едно побутване в правилната посока, която вече беше подета от “Един пояс - един път” - кампанията, дето Китай изкупи от пристанища в Гърция до бизнеси в Италия... Защо да мислим, че само Америка е способна да води търговска и технологична война с Китай, ограничавайки производството на чипове в тази страна, а да допуснем, че Китай да не отвръща? Нима Русия не завзе Крим със вежливите зелени човечета? Много наивно ми се струва да се възприемат фактите от света повърхностно, бутиково, без елементарно разсъждение.