Универсалният базов доход не премахва желанието за работа

Ваня Милева Последна промяна на 07 май 2020 в 14:04 7064 1

Най-голямото проучване в света показва, че наличието на базов доход изглежда не премахва стимула за хората да работят. Кредит: piqsels.com

Най-солидното в света проучване на универсалния базов доход стигна до заключението, че то облагодетелства психическото и финансовото благополучие на реципиентите, както и леко подобрява заетостта.

Финландия проведе двугодишно проучване на универсалния базов доход през 2017 и 2018 г., по време на което правителството раздаде на 2000 безработни на възраст от 25 до 58 месечни плащания без каквито и да са ограничения.

Плащанията в размер на 560 евро на месец са безусловни, което означава, че те се получават, дори ако дадено лицето започне работа или получи по-късно по-висока заплата. Изследването бе общонационално и избраните получатели не можеха да се откажат, тъй като тестът бе записан в законодателството.

Резултатите бяха обявени вчера, 6 май, в Хелзинки от Мина Юликано (Minna Ylikännö) от Института за социално осигуряване на Финландия. 

Проучването сравнява заетостта и благосъстоянието на получателите на базов доход с контролна група от 173 000 души, които получават обезщетения за безработица.

Между ноември 2017 г. и октомври 2018 г. хората с базов доход са работили средно 78 дни, което е с шест дни повече от тези на обезщетения за безработица.

По-голямото увеличение на заетостта е при хора в семейства с деца, както и при такива, чийто майчин език не е фински или шведски - но изследователите все още не могат да си обяснят защо.

При анкетата хората, които получават универсален базов доход вместо редовни обезщетения за безработица, отчитат по-добро финансово благополучие, психично здраве и способност за обучение, както и по-високи нива на увереност в бъдещето.

На въпроса дали базовият доход може да помогне на хората да се справят със ситуации като икономическия спад заради пандемията на COVID-19, Юликано отговори, че може да помогне за облекчаване на стреса в тези несигурни времена.

"Мисля, че това би донесло на хората сигурност в много несигурни ситуации, когато не се знае дали ще имат доходи", коментира тя.

Данните сочат, че наличието на базов доход изглежда не премахва стимула за хората да работят.

Ефектът от базовия доход обаче се усложнява от законодателството, известно като „модел на активност“, което финландското правителство въведе в началото на 2018 г. То направи условията за достъп до обезщетенията за безработица по-строги.

Времето затруднява отделянето на ефектите от експеримента с базов доход от промяната на политиката, обяснява Юликано. „Можем само да кажем, че ефектът върху заетостта, който наблюдавахме, бе като общ резултат от експеримента и модела на активност“, заяви тя.

Предварителните констатации, публикувани през февруари миналата година, по-рано не откриха разлика между двете групи за броя на отработените дни през 2017 г.

„Парите имат значение, но само по себе си това не е достатъчно да насърчи значително нито предлагането на работна ръка, нито търсенето“, заключава Юликано.

Източник: Universal basic income seems to improve employment and wellbeing, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.05 2020 в 19:15

А пък аз си мисля че не можеш да премахнеш нещо което у повечето хора го няма по принцип.