Илон Мъск: Базовият доход ще спаси човечеството от катастрофа (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 ноември 2016 в 11:15 13315 6

Кредит WCCF PTE

Ръководителят на компаниите Tesla Motors и SpaceX Илон Мъск предупреди, че човечеството го чака катастрофа, ако хората не могат да се адаптират и да намерят ниша при масовото въвеждане на роботи, съобщава Gizmodo.

Хората в крайна сметка ще се нуждаят от базов универсален доход заради автоматизацията.

"Хората ще трябва да приемат факта, че техните работни места ще се заемат от роботи. Ние трябва да се научим да съществуваме съвместно в симбиоза с усъвършенстван изкуствен интелект", - твърди Мъск.

"Хората ще имат време да правят други неща, по-сложни неща, по-интересни неща," - заяви Мъск пред CNBC. "Разбира се, ще имат и повече свободно време. И тогава трябва да помислим как ще се интегрираме в един свят и бъдеще с изкуствен интелект".

Роботите вече са заели повечето работни места в заводите, но дори и така наречената "творческа" работа сега е застрашена, например в медийните компании, използващи изкуствен интелект за генериране на новини.

Изходът, според Мъск, е въвеждането на "универсален базов доход или нещо подобно".

Независимо от това дали автоматизацията ще замени човешкия труд, ползите от базов доход ще бъдат невероятни. Идеята, че всеки ще получи достатъчно ресурси, за да може да оцелее без работа, ще реши проблема с бездомните и бедността, а също и върне нашата културна и икономическа идентичност.

"Но уви, този демократичен социалистически рай за момента е фантазия. Роботите ще дойдат на нашите работни места експоненциално, генерирайки икономическа криза, която би довела до едно общество, в което всеки получава социална помощ" - пише коментаторът на Gizmodo Ева Пейсер (Eve Peyser).

На 1 септември тази година на стартовата площадка избухна ракетата Falcon 9.

Преди дни Илон Мъск съобщи, че стартовете на SpaceX ще бъдат възобновени в средата на декември.

Изяснени са причините за експлозията на Falcon 9. Илон Мъск заяви в петък, че проблемът е възникнал по време на зареждане. Течен кислород е попаднал в резервоара на втората степен, охлаждайки го до такава степен, че течността е преминала в твърдо състояние. В крайна сметка, това е предизвикало верижни аварии по системата, които доведоха до експлозията, обяснява The Verge.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

08.11 2016 в 14:16

Дедо ви поп добре разбира какви ги приказва Мъск и защо ама пусто имаме разминавания в интересите.