Хокинг: Изкуственият интелект е заплаха за човечеството

Невена Илиева Последна промяна на 21 октомври 2016 в 12:30 13667 3

Кредит ВВС

В сряда на събитие в университета "Кеймбридж" бе отворен Център за изследване на бъдещето на интелекта, чиято цел е да изучава последствията от развитието на изкуствен интелект, съобщи ВВС.

Центърът ще отвори врати благодарение на дарение в размер на 10 милиона паунда и ще обедини усилията на учени от най-престижните университети на Великобритания и Америка.

На събитието присъства и проф. Стивън Хокинг, който ще подпомага работата на центъра.

Професор Стивън Хокинг, един от най-уважаваните и известни британски учени, в интервю за Би Би Си преди две години каза, че усилията за изграждане на мислещи машини е опасно и може да доведе до краят на самото съществуване на човечеството. Тази апокалиптична прогноза е направена в отговор на въпрос за новата технология, която професорът използва, за да комуникират с външния свят. 

Елън Мъск, Бил Гейтс и Стийв Возняк също изказаха своите опасения от негативните последствия от развитието на такава технология.

В речта си професора разгледа технологии като АлфаГо (изкуствен интелект, разработен от Гугъл, който е специализиран в това да играе древната китайска игра Го и дори успя да победи световния шампион в двубой) и разработката на автономните превозни средства.

"Вярвам, че няма голяма разлика между това, което можем да получим от органичен мозък, и това, което ни дават компютрите. На теория компютрите се съревновават с човешката мисъл и понякога побеждават", каза Хокинг.

Развитието на изкуствения интелект според учения може да доведе и до конфликт с хората-"...изкуственият интелект може да е най-доброто или най-лошото нещо, което ще ни се случи. Все още незнаем какво ни очаква."

Но центъра за изследване на интелекта, където на едно място се събират философи, компютърни специалисти, физици и юристи, ще има практическа насоченост на изследването-например дали технологиите на автономните превозни средства могат да предпазят по-добре пешеходци и пътници.

На събитието друг учен-проф. Маги Боудън, занимаваща се вече 50 години с изследвания в областта на изкуствения интелект, споделя, че не се притеснява от развитието на технологията. Според нея няма да се стигне до тежкия сценарий, който допуска Хокинг.

Тя акцентира върху въздействието на технологията като аналог на човешка работна сила. В Япония, например, роботи се грижат за възрастни и болни хора. Според нея това е нехуманно и обществото трябва да се замисли за това.

През десетилетията на изследване проф. Боудън не е открила начин, по който изкуствен интелект може да замести човешкия в дейности, изискващи съчувствие или емоционална интелигентност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!