Употребата на алкохол 3 до 4 дни седмично намалява риска от диабет повече от въздържанието

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 юли 2017 в 12:31 9455 0

Кредит CC0 Public Domain

Хората, които пият алкохол три до четири пъти седмично, е по-малко вероятно да развият диабет, отколкото тези, които изобщо не пият, докато по-тежкото потребление е свързано с риск, по-висок или равен на този на пълните въздържатели, съобщава ново проучване, цитирано от МedicalХpress.

Много епидемиологични проучвания предполагат, че леката до умерена консумация на алкохол е свързана с по-нисък риск от диабет в сравнение с липсата й, както при мъжете, така и при жените.

Въпреки че има предишни проучвания, изследващи ролята на моделите на пиене (броят на дните, в които се пие седмично, а не обема) във връзка с риска от диабет, те дават противоречиви констатации, а проучванията за ефектите на определени видове напитки също са неубедителни.

Настоящото проучване от професор Яне Толструп (Janne Tolstrup) и колегите й от Националния институт по обществено здраве към Университета на Южна Дания, изследва ефекта на честотата на пиенето върху риска от диабет тип 2, а също така разглежда и влиянието на конкретни видове напитки.

В голямото проучване, публикувано в списанието Diabetologia, участват 28 704 мъже и 41 847 жени от Дания.

Снимка: Pixabay

Модели на пиене и типове алкохол

Изследователите анализират данните от Датско здравно проучване (DAHNES) 2007-2008 г., в което датски граждани на 18 и повече години попълват въпросник, който включва въпроси относно техния начин на живот и здравословен статус. Също така е събрана последваща информация до 2012 г. от датските национални регистри.

За да проведат анализите си, изследователите класифицират участниците в различни групи - такива, които се въздържат напълно от алкохол, пиещи алкохол по-малко от 1 ден седмично, 1 или 2 дни в седмицата, 3 до 4 дни в седмицата и 5 до 7 дни в седмицата.

Те също така разглеждат какво количество обикновено пият хората и документират видовете консумирани напитки, както и средно седмичните количества алкохол. Участниците също така са питани дали потреблението им на алкохол е нараснало, намаляло или останало стабилно през последните 5 години.

И накрая, учените контролират фактори като възраст, пол, ниво на образование, индекс на телесна маса, статус на пушене, диета, активност през свободното време, хипертония и фамилна анамнеза за диабет.

Те установяват, че по време на проследяването 859 мъже и 887 жени са диагностицирани с диабет тип 2. Когато преглеждат данните за консумирания алкохол, установяват, че резултатите са подобни на тези от предишните проучвания - хората с най-малък риск от развитие на диабет са тези, които консумират умерено количество алкохол.

Новите открития се отнасят до честотата на пиене. Учените показват, че консумацията на алкохол от 3 до 4 дни в седмицата е свързана с най-нисък риск от диабет - 27% по-нисък риск при мъжете и 32% по-нисък риск при жените - в сравнение с лицата, които пият по-малко от един ден на седмица или 5 до 7 дни в седмицата.

Идеята е, че ограничаването на пиенето в три до четири дни през седмицата може да бъде от полза.

"Приемът в три или четири отделни случая намалява риска повече, отколкото ако се поеме същото количество за един ден", обяснява Толструп.

Не е ясно как умерената и честа консумация на алкохол намаляват риска от диабет. Предишни изследвания са предполагали, че алкохолът повишава инсулиновата чувствителност. Все пак, трябва да се направят още експериментални проучвания, за да се разбере.

Трябва да се подчертае, че посланието на това проучване не е, че хората трябва да се втурнат да се напиват по-често през седмицата, за да намалят риска си от диабет. Това само потвърждава връзката между умереното потребление на алкохол, разпределено през седмицата, и благоприятното му въздействие върху здравето.

"Рискът от диабет тип 2 е сложен. Няколко фактора допринасят за това, включително фамилната история, етническата принадлежност, възрастта и наднорменото тегло. Въпреки че тези открития са интересни, не бихме препоръчали хората да гледат на тях като зелена светлина, тъй като влиянието на редовната консумация на алкохол върху риска от тип 2 ще бъде различно за всеки човек", заяви Емили Бърнс (Emily Burns), ръководител на Research Communications at Diabetes UK, цитирана от IBTimes UK.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !