Установен е първият случай в света на суперустойчива гонорея

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 април 2018 в 11:51 7897 0

Илюстрация на причинителя на гонореята бактериите Neisseria gonorrhoeae. CDC

Здравната служба на Великобритания (PHE) потвърди съобщението за първият в света случай на гонорея, устойчива на основните антибиотични препарати.

PHE заяви, че пациентът е имал редовен партньор, но е получил инфекцията от сексуален контакт с жена в Югоизточна Азия. Той се обръща за помощ в медицинска клиника в началото на 2018 година, разказва The Guardian.

Опитите да се освободи от сексуално предаваната инфекция с препоръчаното лечение - комбинация от антибиотици азитромицин и цефтриаксон -  се провалят.

"Това е първият случай, който показва такава висока устойчивост както на тези лекарства, така и на повечето други често използвани антибиотици", коментира д-р Гуенда Хюз (Gwenda Hughes), ръководител на отдел "Полово предавани инфекции" (STI) на PHE.

В анализа на случая PHE отбелязва, че това е "първият доклад в света" за устойчива и на двата антибиотика инфекция.

Гонореята (наричана още трипер) може да доведе до безплодие, ако не се лекува и е известно, че причинява неприятни симптоми, включително парене при уриниране и секреция от половия член и възпаление.

Болните от гонорея трябва да бъдат поставени под карантина до пълното им излекуване, в противен случай могат да разпространят заразата. Презервативът не дава пълни гаранции при полов контакт с болен в активна фаза. Имунитет към тази болест не се придобива.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !