Ужасна инфекция в мозъка бе предизвикана от клечки за уши

Ето защо не трябва да ги използвате

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 март 2019 в 14:01 9448 0

BMJ Case Reports

Само в случай, че се нуждаете от още една причина да спрете почистването на ушите си с клечки с памук, този случай на човек, получил тежка и потенциално животозастрашаваща инфекция в черепа, може да ви накара да спрете.

В наскоро публикуван доклад лекарите разказват как иначе здрав 31-годишен мъж е бил доведен в спешното отделение на болницата в линейка след като изпада в безсъзнание, съобщава ScienceAlert.

При пристигането си той изпада в гърчове и прегледът показва, че е объркан, замаян и с изменено състояние на съзнанието.

По-късно пациентът признава, че се е мъчел да си спомни имената на хората в дните, предхождащи хоспитализацията му, а също, че е чувствал главоболие и гадене в продължение на няколко дена. Освен това през последните пет години е чувствал „прекъсваща болка в лявото ухо и загуба на слуха“ .

Когато лекарите извършват томография на черепа на мъжа, те откриват пълни с гной абсцеси в тъканите около мозъка му, а секретът, който изтича от ушите му, разкрива виновника за инфекцията: Pseudomonas aeruginosa, опасен болестотворен патоген.

В този случай медицинският екип реши, че P. aeruginosa е отговорен за състоянието на мъжа, наречено некротизиращ външен отит (Necrotising otitis externa - NOE, известен още като злокачествен външен отит), който засяга тъканите във външния слухов канал (external auditory canal - EAC).

Но как тази неприятна бактерия е попаднала в черепа на човека?

Прегледът на ушния канал на мъжа подсказва най-вероятния отговор - фрагмент от памучен тампон, който е бил забит в главата на мъжа кой знае колко отдавна - вероятно години, ако се ръководим от предишните му симптоми на болка и загуба на слуха.

Рискът от инфекции, които се развиват от чужди тела, внесени във външния слухов канал, е рисков фактор за външен отит (възпаление на ушния канал, известен още като „ухо на плувец“), обясняват изследователите в доклада си, но никога не е бил документиран като причиняващ NOE.

За щастие на пациента, отстраняването на памучния тампон и огромното количество антибиотици в продължение на осемте седмици лечение на неговата инфекция, овладяват сериозните неврологични проблеми на пациента.

"При завършване на курса на лечение с антибиотици, пациентът остана в стабилно състояние без неврологичен дефицит и без остатъчни ушни симптоми", пишат авторите .

"Най-важното е, че той вече няма да използва клечки с памук за почистване на ушите си!"

Докато суровият урок на този човек може да предизвика известно забавление, изследователите твърдят, че неговият опит е само поредното доказателство за това защо хората не трябва да поставят нещата в ушите си, дори ако възнамеряват да ги почистят вътрешно (което всъщност не е необходимо) ,

"Използването на клечки за уши е често срещано явление и отдавна е известно, че причинява няколко усложнения, включително травми, перфорация на тъпанчето, натрупване на ушна кал, инфекция и задържане на памучния тампон", се казва в доклада .

"Настоящият случай още веднъж показва опасностите от използването на клечки с памук и значението на отстраняването на чужди тела, ако бъдат идентифицирани във външния слухов канал."

Констатациите са докладвани в BMJ Case Reports.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !