Лекари: Не си чистете ушите с клечки

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 януари 2017 в 15:12 18466 0

Кредит Huffington Post

Актуализирано клинично ръководство, което дава нови насоки относно хигиената на ушите, издаде американската Академия за отоларингология - хирургия на главата и шията (American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery - AAO-HNS).

Документът е публикуван на сайта на организацията.

Ушната кал е секрет на организма, предназначен за защита, смазка и почистване на ушния канал. Обновяването на роговия слой на кожата на ушния канал съчетано с движението на долната челюст осигуряват постепенното извеждане на ушната кал навън. Поради анатомичните и физиологични характеристики на ушния канал у някои хора и по-често при децата, става натрупване на повече ушна кал. 

За да почистят външния слухов проход някои хора използват помощни средства като клечки с памук (тампони). Но изводите на авторите на ръководството, въз основа на 6 рандомизирани контролирани проучвания, 5 систематични проверки и три клинични директиви, такава практика е недопустима.

Учените препоръчват по-специално да се въздържаме от прекомерно миене и почистване на ушите с чужди помощни средства, тъй като това може да предизвика дразнене на канала, инфекция и компенсиране на слуховите кости. При влошаване на слуха и усещане на запушеност авторите препоръчват да се потърси медицинска помощ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !