Ваксината срещу ротавирус може да намали вероятността за развитие на диабет тип 1

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 юни 2019 в 08:02 2512 0

Кредит pixabay

Ваксината срещу ротавирус може да има допълнителна неочаквана полза - по-малка вероятност от развитие на диабет тип 1 според ново проучване, публикувано в списанието Scientific Reports.

Ваксината е високоефективна при предпазване от стомашни инфекции, причинени от ротавируса. Предишни изследвания върху мишки, предразположени към развитие на диабет, показват, че инфекцията с ротавирус може да ускори увредата на бета клетките в панкреаса. Именно тези клетки са унищожени при хора, заболели от диабет тип 1. 

Учените анализират данни от застрахователна компания, обхващайки периода от 2001 до 2017 г., на близо 1,5 милиона деца в САЩ, които са били бебета към момента на регистриране. При децата, получили пълна имунизация срещу ротавирус, шансът от развитие на диабет тип 1 е 41% по-нисък, отколкото при неваксинираните деца. 

Тези резултати се отнасят и за двата вида ваксини срещу ротавирус, достъпни на територията на САЩ. При напълно имунизираните деца, случаите на развитие на диабет тип 1 са 12,2 случая на 100 000 души годишно. В групата на неваксинираните е 20,6 на 100 000. При частично ваксинираните деца, които не са получили пълния брой ваксини, също не се отбелязва полза. 

Това ново проучване е вдъхновено от изследване на деца в Австралия, публикувано в списанието JAMA Pediatrics по-рано същата година, според което след прилагане на рутинна имунизация срещу ротавирус, случаите на развитие на диабет тип 1 намаляват.

Изследванията предполагат, че имунизацията срещу ротавирус може да се окаже метод на превенция на диабет тип 1, въпреки че са необходими още проучвания, смята епидемиологът Мери Роджърс (Mary Rogers) от Университета на Мичиган. За диабет тип 1 няма лечение, така че превенцията на развитието му е един от методите за ограничаване на заболяването. 

Източник: New scientist - Rotavirus vaccines may lower kids’ chances of getting type 1 diabetes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !