Ваксини, поставяни без инжекция, предпазват от опасни заболявания

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 май 2019 в 00:13 4261 0

Кредит: Niels Bohr Institute
Кредит: Niels Bohr Institute

Ваксина, приемана през устата, може да предпази милиони хора от хепатит Б. Тя е по-безопасна и по-евтина от инжекциите.

Затова учените постоянно търсят начини да произвеждат ваксини, приемани праз устата, които да са достатъчно ефективни.

Физици от Университета в Копенхаген са октрили "рецептата", за подобряване на капките ваксини, чрез методи на нанофизиката. 

Милиони хора по света се заразяват с хепатит Б всяка година. Малките деца са в особен риск. Заради високата цена и специфичните изисквания на съхранение на ваксината, много хора в развиващите се страни не са ваксинирани срещу опасния вирус. Затова учените работят върху получаването на ваксина, която да се приема под формата на капки или прахче през устата. Тези ваксини са по-евтини и се разпространяват по-лесно от инжекциите. Въпреки това, получаването на достатъчно ефективна ваксина срещу хепатит Б, приемана през устата, се оказва предизвикателство за учените. 

Сътрудничеството между физици от Института "Нилс Бор", изследователи от Университета на Сао Паоло и Института Бутантан, създава фармацевтична технология, която може да сработи за оптимизирането на ваксината за хепатит Б, приемана през устата. 

"Използвахме технология, често срещата във физиката на твърдото тяло, за да проверим как се държи ваксината при определен тип капсулиране. Това ни даде важна информация, която нямаше как да получим по друг начин. Когато учените излязат извън зоната си на комфорт и обединят интердисциплинарно познанията си, се появяват чисто нови възможности," разказва Хелиоса Бордало (Heloisa Bordallo), професор в Института "Нилс Бор" и един от основите автори на изследването, публикувано в списанието Scientific Reports.

Голямото предизвикателство при създаването на ваксина през устата е да се капсулира материала, така, че да издържи на тежките условия на храносмилателната система, така че да предпази ваксината от това, да бъде унищожена преди да достигне целта си в тялото. Партньорите от Бразилия отдавна знаят, че силициевия материал SBA-15 може да се използва за капсулирането на ваксината, но не са сигурни нито по какъв начин я предпазва, нито защо ваксината им не всеки път е напълно ефективна. 

Тук се намесва датският екип физици. Използвайки специална техника, която комбинира рентгенова и неутронна образна диагностика, учените от института "Нилс Бор", създават 3D изображение на вътрешността на SBA-15 силиката. Това доказва възможното приложение на тази техника в развитието на фармакологията. Образите позволяват на учените да разберат как се държи ваксината вътре в капсулата, на ниво частици. Така успяват да видят и че ваксината има тенденция да се сбива вътре в силиката, което я прави по-малко ефективна. 

Изображение на макропорите в SBA-15 (a), (c), червените зони показват агломератите от ваксина в макропорите (b) и (d - изглед във вътрешността). a и b - рентгенографска томография, c и d - 3D визуализация. Кредит:  Heloisa N. Bordallo et al., Scientific report, 2019

"Сега знаем какво намалява ефективността на ваксината и как да го оптимизираме. Знаем точно какво количество трябва да вложим в силикатната капсула, за да действа по най-добрия начин в тялото и така клиничните проучвания могат да бъдат интерпретирани по-добре," обяснява Бордало. 

Тази ваксина носи надежда особено за развиващите се страни, пояснява другия основен автор Мартин К. Расмусен (Martin K. Rasmussen), алумни на Института "Нилс Бор" и докторант в DTU: 

"Да се отървем от иглите, забождани в ръцете на малки деца, е предимство само по себе си. То също изключва и нуждата от стерилни игли и възможните странични ефекти като подуване и инфекции. И, за разлика от ваксините, които използваме днес, този тип няма нужда да бъде съхраняван на хладно. Така цената ще се намали и разпространението на ваксината ще бъде по-лесно."

Учените се надяват, че 3D технологията ще бъде използвана при създаването на ваксини, приемани през устата и за други заболявания. Целта на датско-бразилското партньорство е, да се създаде шествалентна ваксина, приемана през устата срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилна инфлуенца и хепатит Б. Ваксината срещу дифтерия и тетанус вече е създадена. 

Източник: Medical Xpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !