Възможно ли е бактерия да бъде използвана в създаването на "ваксина срещу стрес"?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 18 юни 2019 в 10:13 3773 0

Кредит Pixabay

Учените успяват да изолират уникална молекула, която може да направи възможна "ваксината за стрес" един ден, използвайки бактерия, намираща се в пръстта. 

Mycobacterium vaccae е непатогенна бактерия, която живее в почвата и дава надежди за приложение в медицината. Ново изследване, публикувано в списанието Psychopharmacology, предполага, че специфична мазнина, съдържаща се в клетките на M. vaccae, може да има положителни ефекти върху здравето на хората. 

Връзката между двете е хипотезата, че хората, коеволюирали с множество полезни микроорганизми, вече са изгубили някои от тези връзки в модерния свят, което води до повишаване на алергиите и автоимунните заболявания. 

"Идеята е, че хората живеят далече от фермите и селското стопанство в градовете и така сме изгубили контакта с организми, които са играли роля в регулацията на имунната ни система", разказва невроендокринологът Кристофър Лоури (Christopher Lowry). "Това създава по-голям риск от възпаления и психически разстройства, свързани със стреса."

Лоури изучава M. vaccae с години, откривайки при предишни проучвания, че инжектирането на мишки с топлинно умъртвени бактерии, предотвратява появата на реакции в следствие на стрес. Но досега не е било сигурно как M. vaccae са отговорни за този ефект. 

Mycobacterium vaccae. Кредит: Christopher Lowry

В ново изследване учените изолират и химически синтезират мастна киселина, наречена 10(Z)-хексадеценоева киселина, чрез която изглежда бактериите могат да намалят възпалението при други животни. 

На молекулно ниво, киселината се свързва с рецепторите, наречени пероксизом пролифератор-активирани рецептори (PPAR), инхибирайки пътищата на възпаление, или поне при тестовете с имунни клетки на мишки. 

"Когато бактериите бъдат уловени от имунните клетки, те отделят тези липиди, които се свързват с рецепторите и така прекъсват каскадата на възпалението", пояснява Лоури.

Необходими са още изследвания, за да се установи дали същият ефект може да бъде наблюдаван и при хората. Ако това се окаже възможно, учените смятат, че е възможно разработването на "ваксина срещу стреса", която да помогне на хора с високостресови професии и риск от развитие на посттравматичен стрес. 

Въпреки, че предстоят още много изследвания, Лоури е оптимист, че след само 10-15 години може да има налично такова лекарство. 

"Смятахме, че тези бактерии не са важна част от човешкия микробиом", споделя Лоури. "Силата на природата не спира да изумява учените и ние искаме да откриваме все повече."

Източник: Science alert - This Odd Bacterium Appears to Protect Its Host From The Damaging Effects of Stress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !