Вижте забраненото видео с малкото сладко орангутанче

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 ноември 2018 в 11:54 4326 0

Iceland Foods/YouTube

Британски супермаркет твърди, че коледна телевизионна реклама е била изтеглена заради твърде политическия си характер, тъй като изтъква тежкото положение на орангутаните заради палмовото масло, съобщава IFLScience.

В съвместна празнична кампания с Грийнпийс Iceland Foods Ltd, британска верига супермаркети, базирана в Уелс,  създаде анимирана реклама с участието на момиче и орангутан, които обсъждат как местообитанията на животното се унищожават от обезлесяването заради добива на палмово масло.

"В гората ми има човек и не знам какво да правя", казва орангутана във видеото, което вече има повече от 100 000 преглеждания в YouTube. "Той унищожи всичките ни дървета за храната и шампоана ви".

Рекламата бе създадена, след като веригата магазини за хранителни стоки Iceland заяви, че ще премахне палмовото масло от всички свои брандове. Критично застрашеният статут на орангутаните е причинен отчасти заради производството на палмово масло, отбеляза The Guardian.

Рекламата на Iceland обаче е в нарушение с британския закон за далекосъобщенията от 2003 г., според проучването на неправителствената организация Clearcast, която предварително одобрява повечето британски телевизионни реклами. Той отбеляза, че рекламите не могат да имат "политическа цел" според изискванията на BCAP, регулаторен орган в Обединеното кралство, който наблюдава стандартите в рекламата по британското радио и телевизия.

"Няма да видите нашата коледна реклама по телевизията тази година, защото беше забранена", пише Iceland в Twitter. "Но искаме да споделим историята на Ранг-тан с вас ... Ще ни помогнете ли да споделим историята?"

You won’t see our Christmas advert on TV this year, because it was banned. But we want to share Rang-tan’s story with you…
Will you help us share the story?https://t.co/P8H61t6lWu

— Iceland Foods (@IcelandFoods) November 9, 2018

В кратко изявление Clearcast обяви, че оценява "всички реклами в съответствие с правилата на кодекса на Великобритания за радиоразпръскване". Въпреки това, неправителствената организация отбеляза, че тя "не е регулатор и не забранява реклами", добавяйки, че видеоклипът е филм на Грийнпийс и бе на сайта на Грийнпийс в продължение на месеци.

Компанията Iceland очевидно не е много доволна от решението, но някои коментатори в Twitter бързо отбелязаха, че рекламата вероятно ще стане много по-популярна, отколкото ако не бе спряна да се появява по телевизията.

Във всеки случай, рекламата все още може да бъде видяна в YouTube. И вероятно ще изпълни целта си да се обърне внимание на проблема с обезлесяването и тежкото положение на орангутаните. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !