Враните помнят, че са били измамени и не забравят най-малко един месец

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 юни 2017 в 02:24 15361 1

Кредит Jorg Massen

Враните разбират разликата между справедливо и несправедливо, според ново проучване, както и избягват тези, които действат несправедливо спрямо тях.

Изследователи установяват, че тези интелигентните птици могат да разпознаят човека, който ги е мамил, и го помнят и отбягват в продължение на най-малко един месец, съобщи издание Science.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Animal Behavior.

Изследователите научили враните да играят проста икономическа игра. По време на играта експериментаторите поставят в клетката с враните купа с нискокачествена храна, в този случай парчета стар хляб, от които птиците са можели свободни да си вземат. Тези парчета служат като един вид валута, които враните могат да разменят за нещо по-вкусно и по-ценно - парче сирене.

Такава размяна, отбелязват учените, само по себе си е трудна интелектуална задача за животните, тъй като те трябва да разберат, че ако се откажат парчетата нискокачествена храна, които имат на тяхно разположение, за да получат по-вкусното сирене.

За да се осъществи размяната, се изисква доверие към човека. Но учените започват да мамят. Ролята на измамници извършва специална група изследователи, облечени в костюми със цвят, който се различава от костюмите на тези, които са научили враните на играта.

"Измамниците" не дават сирене в замяна, а го изяждат предизвикателно пред враната и птиците в съседните клетки, които не участват в експеримента. Враните са обидени от това поведение и се чувстват толкова измамени, че отказват размяна с хората, които ги мамят.

След това изследователите решават да проверят колко дълго ще продължи това недоверие и повтарят експеримента един месец по-късно. Враните сега могат да разменят сухари за друга храна от трима различни човека - първоначалният им треньор, "измамник" и непознат експериментатор.

Оказало се, че птиците не са забравили обидата и винаги избягват контакт с "мошеника", дори и в случаите, когато той ги е измамил само веднъж.

Интересно е, че враните, които не са участвали в първите сделки, а само са гледали как са били измамени техните събратя преди един месец, приемат размяната с "измамниците". Това означава, че враните имат спомен при директно взаимодействие, а не при косвено.

Семейство Вранови, които включват гарвани, сойки, врани, свраки и гарги, са едни от най-интелигентните в птичия свят. Враните имат сложен социален живот, в който има приятелства и съперничества. Известно е, че са способни да използват инструменти и да решават сложни проблеми, а сега изглежда, че те да имат чувство за справедливост.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8021

1

42

07.06 2017 в 18:49

Хм... Значи враните помнят по-дълго от българския избирател!