Втори протест срещу унищожаването на Боянското блато, дом на 110 вида птици

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 май 2022 в 07:00 6078 0

Боянското блато
Кредит: Vesselin Tonchev

Втори протест се организира в защита на Боянското блато, единствената естествена влажна зона на територията на гр. София - все още естествено местообитание на защитени видове водна растителност, земноводни и влечуги.

Протестът е насрочен за 28.05.2022 г., събота, от 10:00 часа. Поканени са всички, които имат отношение към природата и своя град София, да дойдат до Боянското блато, за да го защитят.

Призовани са не само граждани, но и отговорните общински и държавни органи. 

Протестиращите настояват за юридическото и фактическото обособяване на Боянското блато като защитен обект, който включва водната територия на блатото и прилежащата му крайбрежна ивица в буфер от 100 метра, с акцент върху опазването на биоразнообразието.

Те предлагат остатъкът от незастроеното пространство в района около Боянското блато да се организира като  градски парк или озеленена зона за отдих и хармонично съжителство с природата. 

Протестът се провежда с подкрепата на групите "За спасяване на Боянското блато (в Гърдова глава)", "Будните на Бояна", "Спаси София", "Княжевецъ", „Да защитим стадион Кривуля“, „Заедно за Манастирски ливади Запад“ и др.

Актуална информация може да намерите на страницата на събитието във Facebook.

Боянското блато - дом на много видове птици

Боянското блато е единствената естествена влажна зона на територията на гр. София, която все още е естествено местообитание на защитени видове водна растителност, земноводни и влечуги. В района на блатото са установени и документирани над 110 вида птици – от тях 17 са включени в Червената книга на Република България, а почти всички останали са със статут на защитени видове на национално или международно ниво.

Кредит: Georgi Kamov

Районът на София, в който се намира блатото, винаги е бил характерен с много богато разнообразие на птици. Територията на блатото попада и на миграционния път Via Aristotelis.

Крещалец в Боянското блато. Кредит: Georgi Kamov

Според изследванията на Петър Янков за птиците в София от 1982 г., блатото попада в територията с най-много отбелязани видове птици на квадратен километър в столицата. (Източници: “Atlas of the breeding birds of Sofia City”, “Birds in European Cities, Sofia”)

За толкова малка площ, блатото има много богато разнообразие на птици. От януари 2019 г. насам, в района на блатото са наблюдавани 111 вида птици - постоянни, мигриращи и зимуващи. В самото блато гнездят видове като зеленоглавата патица, зеленоножката и крещалецът.

Голям горски водобегач в Боянското блато. Кредит: Georgi Kamov

В храстовата и дървесна растителност са характерни червеногърбата сврачка, орехчето, червеногръдката, малкото белогушо коприварче, зеленият кълвач и южният славей. Над блатото редовно се хранят три вида лястовици и два вида бързолети.

Мъжка тръстикова овесарка - нов вид (мигриращ) за Боянското блато, с който стават 116. Кредит: Des Ong

Постоянно посещаващи блатото са грабливи птици като големия и малък ястреб, обикновения мишелов, черношипата ветрушка и домашната кукумявка. През зимата има редовни наблюдения на хвойнов дрозд, беловежд дрозд, планинска чинка, водна бъбрица, елшова скатия, сивогуша завирушка, червенушка, обикновена кръсточовка, жълтоглаво и червеноглаво кралче. По време на  играция са установявани видове като сокол орко, тръстиков блатар, обикновен пчелояд, авлига, голяма пъструшка, мочурно шаварче, тръстиков цвъркач,  папуняк, буков певец и полубеловрата мухоловка.

Карамфил (Dianthus superbus) - в момента расте на поляната южно от блатото.  Кредит: Georgi Kamov

По документи, блатото е реституирано на частни лица като земеделска земя. Блатото никога не е било земеделска земя.

С доклад на община София от 2021 г. се препоръчва обявяването на блатото за защитена територия, заедно със зона от минимум 100 м. около него. Започнали са процедури в тази посока.

Въпреки това, а може би тъкмо заради това, смятат природозащитниците, на 29 и 30 април, в навечерието на празничните дни, са извършени брутални по техните думи, "действия по унищожаване на блатото, чрез насипване със земни маси и заравняване с тежка механизация, в резултат от които около 30 % от площта му е ликвидирана".

"Това се случи пред погледите на РИОСВ, община, полиция, ДНСК, прокуратура", се възмущават те.

Кредит: Georgi Kamov

През следващите дни, действията по заравняване на терена и унищожаване на растителността продължават, въпреки издадените забрани, под предлог поставяне на ограда. Целта на всичко това е пресушаване на блатото и пълно застрояване на целия район, категорични са природозащиниците..

"Всички институции вече са сезирани за незаконните дейности. Събитията от последните дни обаче показват, че без обществена съпротива, блатото ще бъде унищожено", казват организаторите на протеста и призовават всеки, който има възможност, да присъства.

"Това ценно местообитание го е имало преди нас, редно е да го има и след нас", заявяват природозащиниците.

Схватка в Боянското блато на крайбрежно шаварче с кукувица. Кой кого ще изгони. Кредит:Keith Bannister

Повече информация може да намерите на сайта на събитието във Facebook.

Кредит: Georgi Kamov

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !