Вземането на контрацептиви увеличава риска от депресия

Ново проучване от Университета в Копенхаген потвърди връзката между хормоналните контрацептиви и депресията.

Георги Гърков Последна промяна на 12 октомври 2016 в 10:00 6462 1

Кредит Reuters/Eric Gaillard

Съществува връзка между контрацептивните методи и някои проблеми с психичното здраве, установи ново безпрецентно по мащабите си проучване, обхващащо над 1 милион жени, живеещи в Дания, на възраст между 15 и 34 години. 

В изследването на учени от университета в Копенхаген, публикувано в списание JAMA Psychiatry, са включени няколко форми на контрацепция за жени.

Резултатите показват, че хапчетата, базирани изцяло на прогестерон, увеличават риска за употребата на антидепресанти с 34 процента, докато контрацептивните лепенки с цели 100. Вагиналните пръстени водят до нарастване с 60 процента. Използването на интраутеринна система (IUS) с до 40 процента.

Оказва се, че момичетата на възраст между 15 и 19, вземащи комбинирания тип хапчета, е с 80% по-вероятно да потърсят антидепресанти.

"Трябва да сме наясно, че освен всички положителни страни, външните хормони могат също така да имат странични ефекти. И рискът от депресия е един от тях.", заяви д-р Ожвинд Лидегаард (Ojvind Lidegaard), клиничен професор по акушерство и гинекология в Университета на Копенхаген и съавтор на проучването, цитиран от I fucking love science.

Авторите на проучването поясняват, че използването на контрацептиви е възможно да не предизвиква депресия директно, тъй като ясни доказателства за подобно взаимодействие все още липсват. Това, което проучването всъщност показва, е корелация, която може да се превърне в обект на бъдещи проучвания.

Проучването е най-мащабното по рода си досега, като включва над 1 милион жени, живеещи в Дания, на възраст между 15 и 34 години. Техните здравни статуси са били проследени за период от 13 години.

Важно е да се отбележи също така, че проучването не твърди, че контрацептивите са неподходяща форма на предпазване от нежелана бременност. Тяхната ефективност може да бъде над 99%, стига да се взимат правилно, и е възможно да има фактори за увеличения прием на антидепресанти - например, притесненията за бременност.

Проучвания показват, че жените страдат от депресия в годините след пубертета двойно по-често, отколкото мъжете, както съобщава The Guardian. Установено е, че променящите се нива на двата женски полови хормона - естроген и прогестерон, са повлияни от комбинираното хапче. Смята се, че по-високите им нива понижават настроението на потребителите.

Повече от 350 милиона души по света страдат от депресия и значителна част от тях стигат до самонаранявания и самоубийства, ако не бъдат диагностицирани и не получат професионална помощ навреме.

Депресията се третираше като психиатрично разстройство, дължащо се главно на фактори на средата, но вече множество проучвания потвърждават теорията, че причините са в не по-малка степен биологични и свързани с генетични фактори.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

12.10 2016 в 14:50

Дедо ви поп зачете изследването.

Никой, никъде не е отчел възможната предварителна непредставителност на групата която взема хормонални контрацептиви.

Елементарно житейско съображение би заподозряло, че жените, склонни да ги ползват може да са предразположени към депресия и може да я развият даже и без да ги вземат.