За първи път неуловимите пясъчни котенца са заснети в дивата природа

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 октомври 2017 в 00:00 17353 1

Кредит Grégory Breton

След като прекарват последните четири години в проследяване и документиране на неуловимите африкански пясъчни котки - посред последната нощ на тяхната експедиция, изследователите правят "изумително" откритие, пише DailyMail.

Това са първия по рода си кадри на малките на пясъчната котка в дивата природа - изследователите са записани три млади котки в тяхното естествено местообитание, всяка от които е на шест до осем седмици в момента на заснемането.

Тези котки са известни със своите забележителни способности да се прикриват, придвижвайки се през нощта и никога не оставяйки след себе си следи от жертвите си.

Екипът, ръководен от биолозите д-р Александър Слива (Alexander Sliwa) и Грегори Бретон (Grégory Breton), е забелязал три чифта очи светещи в тъмното, когато се завръщал в лагера на 26 април.

Мястото е приблизително 4 километра от лагера в мароканска Сахара - но след откриването на редките котенца в 01:48 ч, учените прекарват следващия час, за да заснемат снимки и видеоклипове на леговището и да установят фотокапани.

"Това вероятно първото наблюдение на котенца на пясъчната котка в Сахара",  коментира екипът.

Докато заснема леговището екипът засича по прикаченият й предавател възрастна женска, която "нервно се разхожда" наблизо. "Това може да е била майката на котенцата", обяснават учените.

В кадрите животинчетата се виждат отблизо, котенцата гледат безстрашно, в един момент, едно смело коте излиза от храстите, последвайки нищо неподозиращ пустинен гризач.

Sand Cat Kittens Spotted in the Wild for First Time from Panthera Cats on Vimeo.

"Трудно е да се намерят пясъчни котки (Felis margarita) в техните естествени местообитания (Северна Африка, Близкия изток и Югозападна и Централна Азия)", пише в блога си Бретон, изпълнителен директор на Panthera France.

"Те почти се оставят видими следи, те не оставят след себе си останки от плячката си, а и звуците, които издават, са тихи".

"Те се движат безшумно по здрач, през нощта и призори, те са добри в прикриването, а кожите им осигуряват перфектен камуфлаж, когато искат да изчезват от наблюдатели и заплахи".

Снимка: Grégory Breton

Макар че тези котки изглеждат за мнозина очарователни, изследователите напомнят, че те са диви - и трябва да си останат такива.

С публикуването на тези кадри, екипът отбелязва значението на защитата на пясъчните котки в естествената им среда.

"Както изрично се посочва в нашето видео, пясъчните котки са див вид, приспособен към пустинни и полусухи условия и не трябва да отглеждат в къщи или да се кръстосват (за да се направят хибриди с домашни котки)". Учените казват, че кадрите са получили неочакван и силен обществен отзвук в рамките от две седмици - много хора са изразили желание да уловят такава котка или да си я гледат у дома си..

"Ние сме твърдо против тази практика и това ще доведе до точно обратното на нашата цел - създаване на информираност и защита на видовете от дивата природа".

Естественото местообитание на пясъчната котка. Снимка: Grégory Breton

Екипът е наблюдавал 29 различни пясъчни котки, сложил е радиопредаватели на 13 от тях и е събрал някои изненадващи данни. "Например, пясъчните котки пътешестват повече, отколкото си мислехме и повече от това, което е установено за всички други малки котки. Но ние все още не знаем защо" - пишат изследователите.

Снимка: Grégory Breton

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.10 2017 в 17:43

Днешните домашни котки са така или иначе много близки до тези.