За първи път уловиха двуглава морска свиня

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 юни 2017 в 14:51 10286 0

Кредит Henk Tanis

Двуглав свиня Рядък случай на китоподобни сиамски близнаци

Нещо шокиращо уловиха рибари в мрежите си край бреговете на Холандия, съобщава New Scientist.

Това е първият случай на сиамски близнаци морски свине (Phocoena phocoena) наричани още муткури. Този морски бозайник се отличава от същинските делфини главно по късата си заоблена муцуна и по-малките си размери.

С едно тяло и две напълно отделно оформени глави, това е случай на частично съединени близнаци или parapagus dicephalus.

Наблюдението е изключително рядко - този случай на морска свиня е едва 10-тият на сиамски близнаци при китоподобни, група от животни, която включва и китове, и делфини.

"Анатомията на китоподобните е много различна от тази на другите сухоземни бозайници, които са се адаптирали да живеят в морето. Съществуват много неизвестни", заяви Ервин Компанье (Erwin Kompanje) от Медицинския център към Университета Еразмус в Ротердам и един от авторите на статията, описваща находката

Рибарите, които са направили откритието, са върнали обратно в океана близнаците.

Близнаците вероятно обаче са били вече мъртви, когато са били уловени. Рибарите са сметнали, че е незаконно да държат такъв екземпляр, но поне са направили серия от фотографии, които се оказават много полезни за изследванията.

Компанье коментира, че е жалко, че изследователите не могат пряко да прегледат близнаците, но все пак могат да научат от предоставените снимки.

Новородените

Изследователите установяват, че близнаците са починали скоро след раждането, тъй като опашката им не е достатъчно силна - необходимо условие за новородените китоподобни, за да могат да плуват.

Други признаци за това, че са новородени е плоската гръбна перка, която става вертикална скоро след попадането им във водата, и космите на горната устна, която трябва да паднат малко след раждането.

Частичното сдвояване може да се случи по два начина: два първоначално отделни ембрионални диска могат да се слеят заедно или зиготата може само частично да се раздели по време на ранното развитие.

"Нормалните близнаци са изключително редки при китоподобните", добавя Компанье. "Просто няма достатъчно място в тялото на женската, за да се вместят повече от един ембрион".

"Възможно е сиамските близнаци да са по-чести, отколкото 10-те случая, познати до този момент, но ние не знаем за тях, защото те са родени в морето и никога не се срещат", коментира Компанье.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !