Загадъчно събитие почти унищожава акулите преди 19 милиона години

Ново проучване показа, че преди около 19 милиона години загадъчно събитие почти е довело до изчезването на цялата популация на акулите в света.

Ваня Милева Последна промяна на 04 юни 2021 в 12:51 9292 0

Силует на акула, съставен от фосилни ихтиолити на акули. Кредит: Leah Rubin

Акулите изглежда са преживели неизвестно досега масово изчезване преди около 19 милиона години. Събитието може да е намалило с 90 процента броя на акулите по това време.

Според проучване, публикувано в списание Science, "по-рано неизвестното голямо измиране на акули" се е случило в ранния миоцен и основните причини за него остават неясни. 

Понастоящем повечето акули са заплашени от изчезване в резултат на човешка дейност, включително прекомерен риболов и замърсяване на водите. Тази ситуация изглежда още по-фрапираща, защото акулите съществуват най-малко 420 милиона години и се считат за устойчиви на големи масови измирания, няколко от които са се случили през тези милиони години.

Изследователи сега откриват първите доказателства за масово изчезване на „пелагични“ акули, т.е. обитаващи откритите океани.

Те изолират микрофосили от люспи на акули, наречени ихтиолитови зъбци, от проби утайки, взети от морското дъно както в северната, така и в южната част на Тихия океан. Пробите от седиментите са от горните 15 метра на морското дъно и са депозирани през последните 40 милиона години.

Учените идентифицират общо 1263 фосилни ихтиолити. Те съобщават, че пробите от седиментите разкриват внезапен спад в изобилието и разнообразието на люспите на акулите преди около 19 милиона години, по време на епохата миоцен.

"Изглежда, че е имало масово измиране в ранния миоцен, което е унищожило около 90% от акулите в открития океан", разказва Елизабет Сиберт (Elizabeth Sibert) от Йейлския университет, провела изследването. Това е повече от два пъти дела на изчезване, което акулите са преживели по време на масовото измиране преди 66 милиона години, унищожило динозаврите.

Изчезването е настъпило сравнително внезапно, по геоложки мащаби, за период от 100 000 години.

 Кредит: Pixabay

Изглежда, че акулите не са се възстановили след този спад, разказва Лия Рубин (Leah Rubin) от Държавния университет в Ню Йорк. Изобилието и разнообразието от люспи на акули в седиментите са останали на същото ниво отпреди 19 милиона години до наши дни.

Изследователите не са сигурни защо е настъпило това масово измиране.

„Няма значителни климатични събития през ранния миоцен“, коментира Рубин.

Тъй като акулите са хищници, това масово измиране трябва да е разпространило надолу по хранителната верига и да е засегнало други океански диви животни, смята Рубин.

"Изглежда, че това изчезване е силно селективно, тъй като изглежда, че са засегнати само акулите, а не всички пелагични групи", обяснява Мат Фридман (Matt Friedman) от Университета на Мичиган в Ан Арбър. Селективните изчезвания са известни в целия геоложки запис и въпреки че е рано да се изграждат хипотези, масовото изчезване може да е засегнало само биологията на акулите, смята Фридман.

Днес в световния океан са останали повече от 400 вида акули. Въпреки това, океанските акули и скатове са намалели с повече от 71% за половин век.

Справка: When sharks nearly disappeared, Catalina Pimiento, Nicholas D. Pyenson et al., Science 04 Jun 2021: Vol. 372, Issue 6546, pp. 1036-1037, DOI: 10.1126/science.abj2088

Източник: Sharks were almost wiped out in an extinction 19 million years ago, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !