Защо мравките не попадат в задръствания (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 април 2015 в 16:18 8361 1

Кредит Alamy

Formica pratensis

Всеки път в час пик напоследък не минава без автомобилни задръствания. Но за мравките, по-голям трафик, не винаги означава по-бавно придвижване. Ново изследване, публикувано в The Science of Nature е установило, че мравките всъщност се придвижват по-бързо, когато има повече от тях на пътя. За да открият това странно правило, еколози са насочили видеокамери да наблюдават трафика на малък участък от мравешката пътека от черни ливадни мравки (Formica pratensis). За новото изследване съобщава Science news.

Изследователите поставят малко риба тон извън кадъра, по-далече по пътеката, за да подтикнат мравките да тръгнат от своя мравуняк. След това, те използват софтуер за проследяване на насекомите във видеото. Екипът изчислява скоростта на около 500 мравки.

Дори и при най-високите нива на плътност на потока, изследователите не наблюдавали никакви задръствания. Напротив, скоростта се увеличава.  Изненадващо те установили, че мравките повишават скоростта си, вместо да се забавят, по-точно - при удвояване на плътността на потока, увеличават скоростта си с около 25%.

Освен това, завръщащите се в гнездото мравки се движат с по-голяма скорост, отколкото тези, които напускат колонията. Ако при ниска и средна плътност мравките използват центъра на пътеката, те използват цялата ширина на следата при висока плътност. Излизащите от мравуняка също показват някаква степен на структуриране на потока, което допринася за организацията на движението.

Мравките не отдавали голямо значение на сблъсъците и възможно най-бързо възстановявали нормалния ритъм на движение. А и сблъсъците между мравките били изключително редки, въпреки високата скорост на движение на насекомите.

Способността на мравките да организират оптимално движението привлича не за първи път вниманието на изследователите.

През 2009, международна група ентомолози от Германия, Индия и Япония са наблюдавали поведението на мравките leptogenys processionalis. Те установили, че мравките комуникират помежду си по време на движение, с помощта на феромони, с които изпращат на другите участници в движението информация за плановете и маршрута си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.04 2015 в 01:11

Имат си работа буболечките и затова. Не като софиянците след Великден.