Ексклузивно Протеините и мазнините също повишават инсулина. Това означава, че диетата трябва да е персонализирана

Защо начинът, по който дишаме, е толкова важен по време на пандемията

Ваня Милева Последна промяна на 29 юни 2020 в 00:41 16238 1

Скрийншот от видео урок за дишане.

Вдишайте през носа и издишайте през устата. Това не е просто нещо, което се прави по време на занимания по йога - от дишането по този начин всъщност има голяма полза за здравето, която може да помогне на организма да се пребори с вирусните инфекции.

Това твърди един от тримата фармаколози, спечелили Нобеловата награда през 1998 г. и Луи Дж. Игнаро (Louis J. Ignarro) обяснява защо в статия на The Conversation.

Причината е, че нашите носни кухини произвеждат молекули азотен оксид или NO, което увеличава притока на кръв в белите дробове и повишава нивата на кислород в кръвта.

Вдишването през носа доставя NO директно в белите дробове, където помага в борбата с коронавирусната инфекция, като блокира репликацията на коронавирус в белите дробове.

Много хора, които спортуват или се занимават с йога вдишват през носа, вместо през устата и усещат ползата от този начин на дишане. По-високото насищане с кислород на кръвта може да накара човек да се почувства по-освежен и осигурява по-голяма издръжливост.

Именно за това, че откриха как азотният оксид се произвежда в организма и как работи е дадена и Нобеловата награда на Луи Игнаро.

Ролята на азотния оксид в организма

Азотният оксид е широко разпространена сигнална молекула, която задейства много различни физиологични ефекти. Използва се клинично и като газ за селективно разширяване на белодробните артерии при новородени с белодробна хипертония. За разлика от повечето сигнални молекули, NO е газ в своето естествено състояние.

NO се произвежда непрекъснато от около трилион клетки, които образуват вътрешната лигавица или ендотела от 150 000 километра артерии и вени в нашите тела, особено в белите дробове.

Ендотелът, извличащ NO, действа за отпускане на гладката мускулатура на артериите, предотвратявайки високото кръвно налягане и насърчава притока на кръв към всички органи. Друга жизненоважна роля на NO е да предотвратява образуването на кръвни съсиреци в нормалните артерии.

Освен че релаксира съдовата гладка мускулатура, NO отпуска и гладката мускулатура в дихателните пътища - трахеята и бронхиолите - улеснявайки дишането. Друг вид NO-медиирана гладка мускулна релаксация възниква в еректилната тъкан (corpus cavernosum), което води до ерекция на пениса. Всъщност NO е основният медиатор на ерекцията на пениса и сексуалната възбуда.

Това откритие доведе до разработването и предлагането на пазара на силденафил с търговско наименование "Виагра", което работи, като засилва действието на NO.

Други видове клетки в тялото, включително циркулиращите бели кръвни клетки и тъканни макрофаги, произвеждат азотен оксид за антимикробни цели.

NO в тези клетки реагира с други молекули, също произведени от същите клетки, образувайки антимикробни агенти за унищожаване на нахлуващи микроорганизми, включително бактерии, паразити и вируси. молекула.

Азотният оксид като инхалаторна терапия

Тъй като NO е газ, той може да се прилага с помощта на специализирани устройства като терапия на пациенти чрез инхалация. Вдишаният NO се използва за лечение на бебета, родени с персистираща пулмонална хипертония, състояние, при което свитите белодробни артерии ограничават кръвния поток и поемането на кислород.

Вдишаният NO разширява свитите белодробни артерии и увеличава притока на кръв в белите дробове. В резултат на това хемоглобинът на червените кръвни клетки може да извлече повече животоспасяващ кислород и да го транспортира в общото кръвообращение.

Инхалирането с NO буквално превръща посинелите бебета в розови и може да ги излекува, за да се приберат вкъщи с мама и татко. Преди появата на инхалирането с NO, повечето от тези бебета са умирали.

В момента терапия с инхалиране на NO е в клинични изпитвания за лечение на пациенти с COVID-19. Изследователите се надяват, че три основни действия на NO могат да помогнат в борбата с болестта - разширяване на белодробните артерии и увеличаване на притока на кръв през белите дробове, разширяване на дихателните пътища и увеличаване на доставката на кислород до белите дробове и кръвта и директно убиване и инхибиране (потискане) на растежа и разпространението на коронавируса в белите дробове.

Как азотният оксид убива вирусите

В проучване in vitro, проведено през 2004 г. по време на последното огнище на SARS (причинено от друг коронавирус - вируса на тежкия остър респираторен синдром), експериментални съединения, които освобождават NO, увеличават степента на оцеляване на клетки на бозайници, заразени с SARS-CoV.

Това предполага, че NO има директен антивирусен ефект. В това проучване NO значително инхибира репликационния цикъл на SARS-CoV, като блокира производството на вирусни протеини и неговия генетичен материал, РНК.

В малко клинично проучване през 2004 г. инхалираният NO е ефективен срещу SARS-CoV при тежко болни пациенти с пневмония.

SARS CoV, който предизвика епидемията през 2003/2004 г., споделя по-голямата част от генома си с SARS CoV-2, вирусът, отговорен за COVID-19. Това предполага, че инхалаторната терапия с NO може да бъде ефективна за лечение на пациенти със COVID-19.

Всъщност няколко клинични проучвания на инхалаторен NO при пациенти с умерена до тежка форма на COVID-19, които се нуждаят от апарати за обдишване, понастоящем продължават в няколко институти. Надеждата е, че инхалаторният NO ще се окаже ефективна терапия и ще намали нуждата от апарати за обдишване и легла в отделенията.

Синусите в носната кухина, а не устата, непрекъснато произвеждат NO. Азотният оксид, произведен в носната кухина, е химически идентичен с NO, който се използва клинично чрез инхалация.

И така, вдишвайки през носа, вие доставяте NO директно в белите си дробове, където той увеличава както въздушния поток, така и притока на кръв и поддържа контрола на микроорганизмите и вирусните частици.

Докато тревожно очакваме резултатите от клиничните изпитвания с инхалаторен NO и разработването на ефективна ваксина срещу COVID-19, трябва да сме нащрек и да тренираме правилно дишане, за да увеличим максимално вдишването на азотен оксид в белите ни дробове. Не забравяйте да вдишвате през носа си; издишайте през устата си.

Авторът Луи Дж. Игнаро е професор по молекулярна и медицинска фармакология, Медицинска школа, Калифорнийски университет, Лос Анджелис .

Тази статия е публикуванна от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

29.06 2020 в 10:46

Освен "химическата" страна, като полза, има и физическа.
Бавното дълбоко йогистко дишане (през носа, разбира се), води до правилно охлаждане на кръвта, която постъпва в малкия кръг на кръвообращението - отива за охлаждане на мозъка. Тренира се еластичността на органите в коремната кухина и "подрежда" правилно, за изхвърляне, на газовете.
Важно е, щото цялата ни система е газо-вакуумна, а и там където е има подналягане- в бял дроб при вдишване - изпарението е по-бурно - изхвърлят се изпаренията със "затопляне" на носната кухина. Освен това - се очиства и горната част на дробовете, където са най-много (при обикновеното коремно дишане) бактериите - от там "започва" настинката. Премахването на полу-живите бактерии - това е точно срещу "среда за разпространение на вируси".