Защо най-добрият приятел на човека може да се обърне срещу него? Ето някои обяснения

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 декември 2017 в 00:00 34517 3

Кредит Bethany Lynn Stephens/ Facebook

Смята се, че Бетани Стивънс е убита от собствените си питбули.

22-годишна жена от Вирджиния, Бетани Лин Стивънс, е намерена мъртва в гората през миналата седмица, с двете й кучета очевидно "охраняващи" тялото й, съобщи Washington Post. Властите, които са намерили тялото, описват ужасна сцена - тялото е разкъсано със следи от ухапване. Шерифът потвърждава, че кучетата нападнали Стивънс и  той и останалите служители са видели, че кучетата ядат тялото. Семейството и приятелите на Стивънс разказват, че Стивънс е отгледала кучетата от малки и че са били много привързани към нея.

Любителите на животните и собствениците на домашни любимци са били шокирани от нападението.

Страховитият инцидент предизвика дебат за това защо домашните кучета внезапно могат да нападнат собственика си по такъв жесток начин.

Питбулите са известни като изключително агресивна порода, но и също така с това, че изграждат силни връзки със своите собственици и такава драстична промяна в поведението е нещо необичайно.

"Ние не разполагаме с достатъчно информация, за да разберем защо тези две кучета са се отнесли така със собственика си", заяви пред Live Science Ричард Полски (Richard Polsky), експерт по поведението на животните и кучетата.

Полски предполага, че външен фактор може да причини атаката. "Кучетата може да са били възпрепятствани да направят нещо, разстроени и са нападнали собственика си", предполага специалистът.

Шон Уензли (Sean Wensley), старши ветеринарен лекар в диспансера за болни животни PDSA, изрази мнение пред ВВС News, че кучетата може да са били застрашени по някакъв начин. "Мотивът при много ухапвания от кучета е страхът. Други кучета са териториални - ако те охраняват нещо, което високо ценят или защитават любимото си място за почивка, леговището си...  - това може да доведе до агресия"

Рон Берман (Ron Berman), експерт по кучешки ухапвания и сертифициран консултант по съдебна медицина, предполага, че може би към домашните любимци не са се отнасяли добре и вероятно са били недохранени. Той посочва, че кучетата обикновено не ядат човешка плът след атака, освен ако не са гладни, съобщава IBTimes.

Агресивното поведение на кучетата

Има няколко вида агресия при кучетата - териториална, защитна, собственическо чувство, страх, отбранителна, социална, предизвикана от чувство на неудовлетвореност, предизвикана от болка, свързана със секса, и хищническа.

Известният американски дресьор и рехабилитатор на кучета от мексикански произход Сизар Милан Фавела  смята, че не е правилно да се обвинява конкретна порода за агресивно поведение. "Разликата между едно агресивно Чихуахуа и един агресивен питбул е, че по-големите породи могат да причинят пропорционално по-големи щети", пише той в своя интернет сайт.

Според него агресивните кучета се нуждаят от подходящи упражнения. "Упражненията помагат да се освободи излишната енергия на кучето и за поддържането на ума на кучето в добро състояние. Това е важно, защото, за да комуникирате с ума на кучето, трябва да премахнете енергията от тялото", обяснява Сизар Милан Фавела.


Как да се справим с агресивното поведение на кучето?

Посетете ветеринар

Внезапна промяна в поведението на кучето ви може да е признак на медицински проблем. Заведете домашния си любимец на ветеринар, за да се установи дали промяната е причинена от заболяване. Лекарят може да предпише лекарства, които да решат проблема.

Наемете опитен треньор

Ако проблемът не се дължи на здравето на кучето, наемете професионален треньор на кучета или специалист по поведение, който да работи с вас и вашия домашен любимец и да направи план за контрол на агресията на кучето.

Разберете от какво се задейства агресивното поведение

Тъй като има различни видове агресия при кучетата, е важно да се разбере от какво се задейства този вид поведение у домашния любимец. Дори да не успеете да изолирате всички задействащи събития, все пак може да намерите начин и да помогнете на кучето да се справи с тях.

Избягвайте стресовите ситуации

Ако вашето куче не обича деца, не забравяйте да го държите далеч от тях. Ако е изключително териториално, положете усилия да прекарвате времето си с него в други райони.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12796

2

Draven Filosoff

22.12 2017 в 15:52

бренеке и у реката :))))

6145

1

kokoten

22.12 2017 в 10:07

...стане ли агресивно към собственика си-ефтаназия...