Защо прилепите носят болести, но не се разболяват

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 септември 2015 в 13:42 14198 0

Кредит www.planet-mammiferes.org

Molossus molossus

Защо прилепите имат толкова различна имунна система от всеки други бозайник? Прилепите пренасят повече патогени, отколкото всеки друг бозайник, но защо не са постоянно болни?

Прилепите са симпатични и са важна част от екосистемите, но те ​​също така са известни като преносители на болести, особено бяс и дори Ебола. Самите прилепите, обаче, не се разболяват често, тъй като имат впечатляваща имунна система, много различна от тази на другите бозайници, според проучване, публикувано този месец в Biology Letters.

Прилепите носят повече патогени, отколкото повечето други бозайници, но рядко се разболяват. Тяхната имунна система обаче е малко изследвана. В това проучване, изследователите тестват имунния отговор на прилепите Molossus molossus, които живеят в Панама. Те събрали общо 34 прилепи и ги третирали със съединение, наречено липополизахарид (LPS). LPS е компонент участващ в изграждането на клетъчната стена при редица микроорганизми, много от които са патогени, поради което имунната система при бозайниците е еволюирала да реагира силно при наличие на LPS. Поради това учените очакват телата на прилепите да реагира така, сякаш са заразени.

Прилепите не проявили типичните признаци на инфекция - нямали температура, не бил увеличен броят на белите им кръвни клетки - както при другите бозайници. Единственият признак, че нещо не е наред, бил, че телесната им маса леко намаляла, което показва, имунната им система е задействана.

Тези резултати били доста озадачаващи за изследователите. Те предполагат, че драстичните промени в температурата на прилепите в течение на денонощието може да има нещо общо с това. Когато прилепът спи през деня, температурата му пада, за да пести енергия, което може да забави разпространението на патогените. Когато излиза през нощта, за да ловува, температурата му скача много, до повече от 37.8о С, което може да увеличава активността на някои видове имунни клетки срещу инфекцията. Птиците имат подобни високи температури на тялото, когато летят, но телата им не се повлияват от стимулация с LPS.

Като цяло изследователите заключават, че проучването им е завършило с повече въпроси, отколкото отговори за това как точно работи имунната система на прилепите. Необходими са още проучвания, за да се разбере дали имунната система на прилепите използва същите клетки като при другите бозайници за различни функции или се защитават от заболяванията с напълно различни клетки. Изясняването на механизмите на функционирането на имунната им система може да покаже на изследователите и защо тя е отслабена от синдрома на белия нос, болест, която опустошава прилепните колонии по цял свят.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !