Защо слоновете имат толкова големи уши (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 05 март 2017 в 15:00 11858 0

Когато става дума за слонове, няма нищо по-специално от техните огромни уши. Но има ли някаква облага от тях за самите животни? Ето някои факти за слонските уши, предоставени от Factoflife.

За големите животни няма нищо по-важно от това да имат способност да се охлаждат, ако живеят в горещ климат. Предвид, че е най-големият сухоземен бозайник на нашата планета, ушите на слона са една шеста от размера на тялото му. Това е така защото те имат една първостепенна задача - да разсейват топлината и да охлаждат тялото.

За разлика от хората, слоновете не могат да се потят, така че изпитват доста големи затруднения да се освободят от прекомерната топлина. Ето защо е от изключителна важност да могат да се охлаждат и да предотвратяват прегряване. Прегряването е един от най-големите проблеми на големите бозайници като слоновете, така че техните уши са се развили до размери, които да им помогнат да оцелеят в жегата.

Гигантските уши на слона играят ролята на охлаждащи устройства. Това е така, защото в тях има сложна мрежа от големи кръвоносни съдове, разположени точно под повърхността на кожата. Когато животното започне да се загрява, в тези специализирани вени навлиза гореща кръв и от там топлината излиза навън. 

Ушите на слоновете могат да достигнат до 2 кв.м. и когато животното ги пляска, температурата на кръвта може да падне с 5 градуса. Ето защо ушите на слоновете са оприличавани на климатик.

Нещо повече - слоновете изпозват ушите си, както и краката и туловището си, за да чуват звуци на големи разстояния. В природата те могат да чуят призива на друг слон от 10 километра. Те също така могат да определят и колко далече е другия слон. Слоновете използват ушите си и за визуална комуникация. Те ги мятат като знак за радост или агресия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !