Защо тигрите са оранжеви? Неочаквано, но така тяхната плячка не ги вижда

Ваня Милева Последна промяна на 21 февруари 2022 в 00:01 9123 0

Оранжевият тигър се откроява след зеленината. Кредит: Flickr (CC BY-NC 2.0)

Цветовете и шарките на животните служат за много различни цели - например, за да им помогнат да се откроят сред партньорите си или дори да предупредят хищниците, че са отровни. Но за хищници, които дебнат плячката си от засада, като тигрите, способността да останат невидими за плячката си определя дали ще ядат или ще останат гладни. И така, от всички възможни цветове, защо тигрите са оранжеви?

Това е добър въпрос, като се има предвид, че за хората оранжевото е цвят, използван за предмети, които трябва да бъдат много видими - това е цветът за неща като пътни конуси и предпазни жилетки. В нашите очи оранжевото се откроява в повечето среди, което прави тигрите сравнително лесни за забелязване.

Но това е така, защото имаме така нареченото трихроматично цветно зрение. Когато светлината от външния свят навлезе в окото, тя стига до тънък слой в задната част на окото, наречен ретина. Ретината обработва тази светлина, използвайки два вида светлинни рецептори: пръчици и колбички. Пръчиците усещат само разликите между светло и тъмно, а не в цвета и се използват предимно при слаба светлина. За възприемане на цветовете използваме колбичките, които за повечето хора са три вида: за синьо, зелено и червено. Ето защо нашето зрени се нарича трихроматична: можем да видим три основни цвята и техните цветни комбинации. Споделяме този вид зрение с маймуните.

Пигментният епител на ретината на човешкото око. С буквата R са означени пръчиците - един от двата вида фоторецептори, периферни израстъци от светлочувствителни клетки. С буквата С са означени другия вид фоторецептори - колбички. Освен колбичките, които откриват светлината, попадаща в окото, биологичната основа на опонентната включва два други типа клетки: биполярни клетки и ганглийни клетки. Информацията от колбичките се предава на биполярните клетки в ретината, които са клетките в опонентния процес, които трансформират информацията от колбичките. След това информацията се предава на ганглийните клетки, от които има два основни класа: магноцелуларни или големи клетъчни слоеве и парвоцелуларни или слоеве с малки клетки. Парвоцелуларните клетки или Р клетките, обработват по-голямата част от информацията за цвета и се разделят на две групи: една, която обработва информацията за разликите между възбуждането на L и M колбичките, и една, която обработва разликите между S колбичките и комбиниран сигнал от двете L и М колбички. Първият подтип клетки отговаря за обработката на червено-зелените разлики, а вторият обработва синьо-жълтите разлики. Р клетките предават също информация за интензивността на светлината (колко има от нея). Кредит: Peter Hartmann, Wikimedia Commons

Но повечето сухоземни бозайници - включително кучета, котки, коне и елени - имат дихроматично цветно зрение. Това означава, че техните ретини съдържат колбички само за два цвята: син и зелен. Хората, които получават информация само от своите сини и зелени колбички, се наричат далтонисти и не могат да правят разлика между червени и зелени нюанси. Същото вероятно важи и за дихроматичните животни.

Бозайници като елените са основната плячка на тигъра и тяхното дихроматично зрение означава, че те не виждат хищника като оранжев - те го виждат като зелен. Това прави тигъра много по-труден за забелязване сред тревите и храстите.

Въпреки че зелените тигри вероятно биха били още по-трудни за забелязване, особено от нас, с трихроматичното зрение, еволюцията просто не работи със съставките, необходими за производството на зелена козина.

„По същество е по-лесно да се произвеждат кафяво и оранжево заради биомолекулната структура на окраската на животното“, отколкото да се произвежда зелено, обяснява Джон Фенел (John Fennell), преподавател по биометрия във ветеринарното училище в Бристол, Великобритания. "Всъщност единственият разпознаваем зелен [бозайник] е ленивец, а козината му всъщност не е зелена. Това е водорасло, което расте в козината му. И доколкото ми е известно, няма зелени космати животни."

С помощта на изкуствен интелект Фенел определя идеалното оцветяване и идеалните шарки за скриване в различни среди. През 2018 г. проучванията му са демонстрирани в програмата на BBC One „Animals Behaving Badly“.

Малко тигърче. Кредит: Wikimedia Commons

„Накарахме водещия да направи нещо като прост експеримент, за да илюстрира колко ефективен би бил конкретният камуфлаж, ако сте дихромат“, разказва Фенел пред Live Science. На водещия му е било нужно много повече време, за да намери тигъра, когато носи дихроматични очила.

Но като се има предвид, че еволюцията има тенденция да благоприятства черти, които помагат на даден вид да оцелее, защо животните - жертви на тигъра не са развили способността да виждат оранжев цвят?

„Може да си представим, че в еволюционната надпревара, подобрението на зрителното възприятие ще осигури на жертвата по-добри зрителни системи“, коментира Фенел. „Но изглежда няма еволюционен натиск, особено за елените, които са основната плячка на тигъра, да станат трихроматични. Това вероятно е защото тигърът също не знае, че е оранжев, защото също е дихромат."

„Значи еволюционната надпревара във въоръжаването наистина не съществува за този цвят като такъв“, каза Фенел. „Просто тигърът е еволюирал в хода на еволюцията да има оцветяване, камуфлажна система, която го защитава много добре в обстановката му в джунглата.“

Всъщност може жертвите и тигърът да не са развили трихроматично зрение, защото всяко еволюционно подобрение си има цена, която нито елените, нито тигърът могат да платят.

Източник: Why are tigers orange?
Ashley Hamer, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !