Защо всяка година умират деца, живеещи до овощни градини с личи?

Нещо в плода личи или в начина, по който се отглежда, е токсично, а недохранваните деца плащат цената.

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 юли 2017 в 13:08 13838 1

Кредит Thor / Flickr

Вълнa от смъртни случаи на деца придружава сезона на личи в Бангладеш.

Едно ново изследване се опитва да хвърли светлина върху необяснимите смъртни случаи на деца, които живеят близо до градините с екзотичния плод личи, съобщи BTimes UK.

Веднъж в годината, когато започва сезонът на зреене на личи, стотици деца се разболяват в районите, където се отглежда плода в Бангладеш, Индия, Виетнам и Тайланд. Болестта се проявява с припадъци, конвулсии, изпотяване и пяна на устата. Често само след два или три часа детето изпада напълно в безсъзнание. 

За много деца изходът е фатален.

Болестта е известна като синдром на остър енцефалит, при който мозъкът се уврежда и възпалява. Първоначално се смяташе, че патогенът е като вируса на японския енцефалит. Но изследванията установиха, че вирусите причиняват само малка част от случаите на енцефалит в тези региони.

Но ако това бе вирус, времето на избухването около сезона на личи нямаше смисъл.

Друго предположение е, че две аминокиселини - градивните елементи на протеините - които присъстват в младите личи могат да причинят заболяването. Неузрелите личи съдържат необичайни аминокиселини, които нарушават метаболизма на мастните киселини. Но точният механизъм как това причинява заболяването, все още е неизвестен.

В доклад, публикуван по-рано тази година  в The Lancet се твърди, че когато се консумират личи на празен стомах от недохранени деца, това може да доведе до изключително ниски нива на кръвната захар, което води до заболяване и смърт. В доклада се казва, че личи съдържат токсини, които потискат способността на тялото да произвежда глюкоза, което се отразява на малките деца, чиито нива на кръвната захар вече са ниски, тъй като са недохранени.

Учените изследват и други теории в търсене на начин да се спрат смъртоносните епидемии. Проучване, публикувано в American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, твърди, че прекомерното използване на пестициди в овощните градини с личи е причината за заболяването.

Изследването се фокусира върху случаите в селска общност в Бангладеш през 2012 г., когато 14 деца са засегнати от болестта, от които 13 умират.

Всички деца, освен едно от тях, са живели на разстояние 10 метра от овощната градина, а другото дете е съобщило, че е консумирало голям брой личи, преди да се разболее. В тези овощни градини се прилага силно токсичният агрохимичен препарат ендосулфан, отбелязват авторите.

Заради пръскането с ендосулфан на насаждения кашу в индийския щат Керала, цяло едно поколение се роди с физически деформации като хидроцефалия, заболявания на нервната система, епилепсия, детска церебрална парализа. Пестицидът се разпръсква от хеликоптери над реколтата кашу и така освен върху растенията и посевите, попада във водата и така засяга хората. Out Look India

Пестицидът ендосулфан е вписан в списъка на Стокхолмската конвенция на устойчивите органични замърсители и е забранен в повече от 80 страни, поради неблагоприятните му ефекти върху здравето.

"Зоните на огнище в Бангладеш са много близо до индийските граници. Има пестициди, внесени от Индия, но забранени в Бангладеш, които тук се продават без етикет", разказва авторът на изследването М. Сайфул Ислам (M Saiful Islam) от Международния център за изследване на диагностичните заболявания, Бангладеш. "Затова ни бе трудно да определим какви видове пестициди са използвани там".

Собствениците на овощните градини не знаят името на пестицидите, които използват.

Децата са били изложени на по-големи количества токсини в овощните градини, отколкото на възрастните, защото прекарват повече време там, твърдят авторите.

"Сутрин децата отиват в овощните градини и събират падналите личи от земята и ги ядат. Те махат обвивката със зъби, преди да изядат плода", - разказва Сайфул Ислам.

"Децата са по-податливи на отравяне с пестициди, отколкото възрастните в заразена среда, защото ядат, пият и дишат повече на единица телесно тегло. Но възрастните в засегнатата общност също споделят, че усещат сърбеж в устата си, след консумиране на личи".

Изследването обаче не оценява директно нивата на пестициди на дървета личи и тъй като няма официални данни за това кои пестициди са били използвани и къде, констатациите не могат да бъдат окончателни.

Освен това симптомите на децата не отговарят на типичните признаци на отравяне с пестициди, заяви неврологът Питър Спенсър (Peter Spencer) от Университета по здравеопазване и науки в Орегон, който не участва в изследването.

"Клиничният модел тук не съответства на нашите знания за различните видове отравяния с пестициди, събрани от глобалния опит в продължение на много, много десетилетия", коментира Спенсър. "Те не показват никакви доказателства за остатъци от пестициди в растенията личи или в починалите лица".

Смята се, че недохранване е ключът към това, защо децата посягат към неузрелите личи като източник на храна.

"Децата, които са най-уязвими, са недохранвани и гладни и ако им попаднат, консумират личи. Това често са неузрели плодове, защото неузрелият плод понякога се отхвърля от дърветата и пада на земята, където е лесно достъпен за децата.
Възрастните също са податливи, но много по-малко поради причини, които са неясни".

Необходима е още много работа, преди да се разбере напълно връзката между личи и смъртта на децата, коментира Спенсър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8015

1

fixxxsers biblos

28.07 2017 в 15:01

"Зрелите личи съдържат необичайни аминокиселини, които нарушават метаболизма на мастните киселини."
Поправете го - в оригинала е "Неузрелите". Много хора ще наплашите иначе.
Комплименти за добрите материали!