Заснеха човек от изолирано племе, застрашено от изчезване (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 26 юли 2019 в 00:43 13625 0

Кредит Guardian News/YouTube

В новопубликувано видео се вижда как член на амазонско племе помирисва мачете, поглежда към камерата и след това изчезва между листата.

Вероятно този човек е от племето Ауа (Awá) в Бразилия, племе, останало да живее в изолация, и застрашено от незаконното изсичане на дървета или други хора с търговски интереси, които обикалят в горите, според The Guardian.

Видеото е заснето в северния щат Мараняо от съседно племе, наречено Гуажажара (Guajajara). Те са част от по-голяма група местни изолирани племена, носещи името "Пазители на Амазония". Те опитват да защитят вече и без друго много обезлесения си дом в Северна Бразилия, както и другите местни племена, живеещи в района. 

"Надяваме се, че от този филм ще излезе нещо положително", смята Флай Гуажажара (Flay Guajajara), член на племето, направило и излъчило записа чрез местна филмова организация, наречена Mídia Índia. "Надяваме се, че видеото ще окаже влияние на света, за да помогне да опазим хората и горите си."

Въпреки, че повечето хора от племето Ауа са били в контакт с външни хора преди, има някои членове, както може би този от записа, които вероятно не са. Това племе живее в райони, които са засегнати от незаконна сеч, според неправителствената организация Survival International. 

Сателитните снимки на района, в който живеят Ауа, показват, че изсичането е много обширно и обхваща голяма част от гората, която е жизнено важна за оцеляването на племето от ловци и събирачи. Ауа разчитат на дърветата, както за храна - плодове и ядки, така и за лекарства и материали като смола от дървото масарандуба, използвано за направата на факли. Според Survival International, Ауа са "най-застрашеното племе на света" и съобщават, че членовете често са заплашвани и нападани от дървосекачи. 

Други бразилски изолирани племена също са били атакувани и избивани в миналото, като например племе от щата Рондония. Най-често конфликти възникват с фермери и бракониери, които изсичат горите, както и в този случай, оставил един единствен представител на племето, който продължава да живее сам в джунглата под наблюдение на учените.

Източник: Live science - New Footage Shows Uncontacted Amazon Tribesman from the World’s 'Most Threatened' Tribe 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !