"Изгубен град" в джунглата на Хондурас е дом на редки и непознати същества

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 юни 2019 в 10:50 4800 0

Кредит Trond Larsen/Conservation International

Градът, наречен "Белият град", е приказно селище, скрито дълбоко в зелените дъждовни гори на Хондурас. Смята се, че това са единствените останки от загадъчна цивилизация в Централна Америка, съществувала много преди идването на европейските колонизатори. 

Изгубеният град има и своите скептици. В последния век възникват съмнения, около спорните археологически "открития" от La Ciudad Blanca (Белият град от исп.), но един факт е безспорен - богатата среда е дом на уникална екосистема от животински видове. 

Много археолози считат, че Белият град може да не е само едно селище, а сбор от структури, построени от човешка ръка и други културни останки, разпръснати из малко изследваните хондураски дъждовни гори, известни като La Mosquitia.

В защитената зона, част от комплекса, наречена Ciudad del Jaguar (Град на ягуара от исп.), екип учени открива уникално природно убежище на стотици растителни и животински видове. 

Местоположението на Града на ягуара в Хондурас. Кредит: Conservation International

"Открихме изключително богато биоразнообразие за Централна Америка, включително и много редки и защитени видове, както и нови видове за страната", обяснява биологът Тронд Ларсен (Trond Larsen) от екологичната организация с нестопанска цел Conservation International. "Всичко това показва, че този регион е запазил непокътнатата си дива природа, която трябва да запазим, за да се поддържа целостта на екологичните коридори през Централна Америка".

Червеноока дървесна жаба Agalychnis callidryas. Кредит: Trond Larsen/Conservation International

Ларсен посещава Белия град заедно с други изследователи през 2017 г., достигайки отдалечения Град на ягуара с хеликоптер и въоръжен военен ескорт, заради опасността от среща с наркотрафиканти. 

  

Пепелянката Bothriechis schlegelii. Кредит: Trond Larsen/Conservation International

Биолозите идентифицират и описват повече от 180 вида растения, почти 250 вида насекоми, 198 вида птици и десетки видове риби, влечуги, малки и големи бозайници и други. Много от тези животни са редки или застрашени, като някои са наново открити видове, смятани за изчезнали в Хондурас. 

Прилепът Phylloderma stenops. Кредит: Trond Larsen/Conservation International

Измежду тях е прилепът Phylloderma stenops, който не е срещан в Хондурас от повече от 75 години, както и насекомото Odontochila nicaraguense, за което досега се смяташе, че е съществувало само в Никарагуа, преди да изчезне. 

Някои от другите открити животни и растения имат подобни истории. За откритата риба Poecilia sp. се смята, че може дори да е изцяло нов вид, запазен в естествения си хабитат. 

"Много от тези видове са рядко срещани в други части, заради загуба на хабитат, израждане, лов и други фактори", описват учените в наскоро публикувания си доклад. "Това е един от малкото райони в Централна Америка, където екологичните и еволюционни процеси остават естествени и непроменени".

Наскоро откритият вид риби Poecilia sp. Кредит: Trond Larsen/Conservation International

Според екипът учени това развитие на флората и фауната се дължи основно на два фактора - непокътнатите земни и сладководни екосистеми в Града на ягуара, както и цялата гора около региона Mosquitia.

Този регион, който включва четири отделни защитени резервата и национални паркове, представлява най-големия горски район в Латинска Америка на Север от река Амазонка. Тези девствени хабитати все пак не са напълно непокътнати от човешка ръка. 

"Най-сериозната заплаха в момента е навлизането на нелегална сеч за отглеждане на добитък", смята Ларсен. "Въпреки че тези места официално се намират в защитени райони е много трудно да се осигури защитата... В много случаи нелегалната дейност се движи заедно трафикът на наркотици, така че се контролира от хора с власт и пари."

Големите популации тревопасни бозайници поддържат и популации на топ хищници като ягуара. Washington State University, Panthera, Wildlife Conservation Society, Zamorano University, Honduran Forest Conservation Institute, Travis King, John Polisar, Manfredo Turcios

Въпреки това има положителни знаци, хондураското правителство се е ангажирало да продължи с опазването и изследванията в района и то не само на изключителните форми на живот. 

Все още не е решен и въпросът кой е построил Белия град и докъде се простират тези древни структури - археологическата загадка, която първоначално привлича учените към това забележително място все още пази своите тайни. 

Източник: Science alert - 'Lost City' Hidden in Rainforest Reveals Treasure Trove of Rare And Unknown Creatures

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !