Животът може да е възникнал на въглеродна планета

Човечеството е може би "родено" сред графит и диаманти

Катя Димитрова Последна промяна на 09 юни 2016 в 10:19 7619 1

Кредит www.sciencedaily.com

Първите потенциално обитаеми светове, където са се появили животните и човешките същества, вероятно са много по-различни от този, който си представяме. Планетата Земя се състои от силициеви скали и желязно ядро с тънък слой на вода и живот. Животът във Вселената обаче вероятно се е зародил на съвсем друго място.

Нови изследвания показват, че първите „космически заселници“ са се появили на въглеродни планети, състоящи се от графит, карбиди и диамант. Астрономите са открили такива небесни тела чрез търсене на рядък клас на звезди, съобщава Science Daily.

В младите планетни системи липсват тежки химични елементи, но те са относително богати на въглерод и биха могли да формират светове.

„Дори и звезда с една малка част от въглерода в нашата слънчева система, може да бъде домакин на човечеството“, смята водещият автор на проучването от Харвардския университет д-р Натали Мейшън (Natalie Mashian). По нейните думи изследователите имат добра причина да вярват, че извънземният живот е основан върху въглерода.

В по-голямата си част Вселената се състои предимно от водород и хелий и в нея липсват химични елементи като въглерод и кислород, необходими за живота, какъвто го познаваме. Само след първите звезди, избухнали като свръхнови, са се появявали вторични небесни тела, формацията на които благоприятства възникването на живот като нашия.

Специалистите са разгледали определен клас стари звезди с високо съдържание на въглерод. Те съдържат само една стохилядна желязо от това на нашето Слънце, което означава, че са образувани преди междузвездното пространство да е било изпълнено с тежки елементи.

"Тези звезди са като фосили от младата Вселена", обяснява Натали Мейшън. "Чрез изучаването им, можем да разгледаме как точно е започнал животът във Вселената“, допълва тя.

Въпреки че в тези звезди липсва в желязо и други тежки химични вещества, някои звезди имат повече въглерод, отколкото би могло да се очаква на тяхната възраст. Това относително изобилие повлиява на формирането на планети като пухкави зърна въглероден прах, слепени едно за друго, за да образуват катранено черни светове.

От разстояние е трудно да се каже, че такива обекти приличат на Земята. Техните маси и физически размери обаче са подобни, а астрономите тепърва ще трябва да разгледат техните атмосфери за признаците на истинската им природа. Според учените, тези чужди светове вероятно са обгърнати от облаци въглероден окис и метан.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

09.06 2016 в 11:46

Не само, че "може да е възникнал", ами си е доказано, че животът е на въглеродна основа.
ФОРМУЛА НА ЖИВОТА:
Животът е ЯВЛЕНИЕ на самовъзпроизвеждане на различни, взаимосвързани белтъчни структури, чрез обмен на физическа информация с околна среда.

Няма "живи" белтъчни структури, които да не са на въглеродна основа. А, за да ги има- като следствие - трябва и химията на почти всички хим.елементи от менделеевата и др. – за разнообразие, което е осигурило еволюционното многообразие по метод на развитие: "проба-грешка".