Хората със средни познания най-често разпространяват невярна информация и теории на конспирацията

Малкото знания дават по-голяма самоувереност.

Ваня Милева Последна промяна на 18 септември 2023 в 00:00 5101 1

Малкото знания дават по-голяма увереност. Проучване разкрива връзката между знанието и отношението към науката

Кредит Adobe Stock Images (свободен лиценз)

Малкото знания дават по-голяма увереност. Проучване разкрива връзката между знанието и отношението към науката

Прекалената самоувереност отдавна се смята за основен проблем при преценката и вземането на решения.

"Свръхувереността възниква, когато хората субективно оценяват своите способности като по-високи от обективните, [и] отдавна е призната за критичен проблем при преценката и вземането на решения. Предишни изследвания показват, че погрешните оценки на вътрешната представа за притежаваните знания могат да имат тежки последици, но начинът, по който се измерват тези погрешни оценки, далеч не е тривиален", коментира д-р Кристина Мендонса (Cristina Mendonça), един от водещите автори на ново проучване, публикувано в Nature Human Behavior.

В случай на научни познания, свръхувереността може да бъде особено важна, тъй като липсата на осъзнаване на собственото невежество може да повлияе на поведението, да създаде рискове за обществените политики и дори да застраши здравето.

В проучването, публикувано наскоро, авторите изследват четири големи проучвания, проведени в продължение на 30 години в Европа и САЩ, и се опитват да разработят нов показател за увереност, който да бъде индиректен, независим в различни мащаби и приложим в различни контексти.

Изследователският екип е използвал анкети с формата "Вярно", "Невярно", "Не знам" и е създал съотношение между неправилни отговори и отговори "Не знам" като показател за свръхувереност, твърдейки, че неправилните отговори могат да показват ситуации, в които респондентите вярват, че знаят отговора, но грешат, като по този начин демонстрират прекалена самоувереност. По думите на д-р Мендонса, "този показател има предимствата, че е лесен за възпроизвеждане и не изисква от хората да се сравняват с други, нито изрично да заявяват колко са уверени".

Резултатите разкриват две ключови констатации.

Първо, свръхувереността има тенденция да расте по-бързо от знанието, достигайки своя връх на междинни нива на познание. Второ, респондентите със средни познания и висока самоувереност също показват най-малко положително отношение към науката.

"Тази комбинация от прекомерна самоувереност и негативно отношение към науката е опасна, тъй като може да доведе до разпространение на невярна информация и теории на конспирацията, и в двата случая с голяма увереност", отбелязва Андре Мата (André Mata), един от авторите на изследването.

За да потвърдят заключенията си, изследователите разработват новото проучване, количествено анализират работата на други колеги и използват два директни, несравнителни показателя за самоувереност, които потвърждават тенденцията, че самоувереността нараства по-бързо от знанието.

Възможни връзки между увереност и знание. a, Сравнение на различни теоретични модели. Перфектното метапознание предсказва линейна връзка между знанието (K) и увереността (C) (жълта линия, колкото повече човек знае, толкова по-уверен е в знанията си). Ефектът на Дънинг-Крюгер описва лоша или никаква корелация между знанието и увереността (лилава пунктирана линия), подобно на това, което би предсказала независимостта (синя пунктирана линия). Други възможни връзки включват увеличаване на самоувереността (линейно, пунктирано лилаво; нелинейно, плътно лилаво) или намаляване (плътно зелено) с увеличаването на знанията. b, Сравнение на очакваните модели на средно нормализираните неправилни отговори (I) към съотношенията на отговор "не знам" (DK), като се приемат различни модели на отговор. Оста x преминава от нула правилни отговори (всички отговори са или I или DK) до всички верни отговори (нула I и нула DK). Перфектно калибриране (жълта линия, респондентите никога не отговарят грешно); Очакване, подобно на отговор "не знам" (зелени пунктирани линии, респондентите са по-склонни да отговорят неправилно при ниски нива на знания); случаен отговор (синя пунктирана линия, респондентите е толкова вероятно да отговорят I, колкото и DK); очаквано разпределение, когато респондентите правят своите предположения, като неправилните отговори нарастват бавно с K (сива линия с голям пунктир). Кредит: Nature Human Behavior (2023). DOI: 10.1038/s41562-023-01677-8

Последствията от тези констатации са широкообхватни и се противопоставят на обичайните предположения относно стратегиите за комуникация в науката.

"Научната комуникация и разпространението често дават приоритет на опростяването на научната информация за по-широка аудитория. Въпреки че представянето на опростена информация може да предложи основно ниво на знания, това може също да доведе до увеличаване на пропуските в свръхувереността сред хората с някакво (макар и малко) знание. Съществува здрава разумна идея, че "малкото знание е опасно нещо" и, поне в случай на научно познание, това може да е така", подчертава координаторът на изследването д-р Гилерме Гонсалвес Са Мачадо Дуарте (Guilherme Gonçalves Sá Machado Duarte).

По този начин проучването показва, че усилията за стимулиране на стремежа към познание, ако не са придружени от еквивалентно усилие да се предаде колко много остава да се разбере, могат да имат неочаквани ефекти. То също така показва, че тези усилия трябва да бъдат насочени към лица със средни познания, тъй като те съставляват мнозинството от населението и са склонни да имат най-малко положително отношение към науката.

Въпреки това изследователите предупреждават, че техният показател за увереност може да не се обобщава за теми извън научните познания и проучвания, които наказват тежко грешните отговори. Проучването също така не предполага причинно-следствена връзка и са наблюдавани индивидуални и културни различия.

Като цяло, този документ призовава за по-нататъшно изследване на интегративни показатели, които могат точно да измерват както знанието, така и самоувереността, като същевременно отчитат потенциалните разлики в конструкциите.

Справка:  Lackner, S. et al. Intermediate levels of scientific knowledge are associated with overconfidence and negative attitudes towards science, Nature Human Behavior (2023). DOI: 10.1038/s41562-023-01677-8 www.nature.com/articles/s41562-023-01677-8

Източник: With little knowledge comes great confidence: Study reveals relationship between knowledge and attitudes toward science, LIP

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

DrLaxslax

25.09 2023 в 14:48

Има един такъв "многознайко", устат и емоционално нагъл. Слави, сам наричащ себе си The Clashers. Залива тълпата с високопарни, полунаучни и непроверени факти, че и книги пише с липсваща научна и популярна стойност.