Пиенето на алкохол не прави другите хора по-привлекателни

Пиенето на алкохол не дава на хората т.нар. "бирени очила", феномен, който прави другите по-привлекателни, но може да им даде увереност да се сближат с тези, които вече са намерили за привлекателни

Ваня Милева Последна промяна на 31 август 2023 в 00:00 5610 0

Противно на общоприетото схващане, след няколко питиета хората може и да не получават

Кредит Flickr | Terence Mascarenhas (CC BY-NC-ND 2.0)

Противно на общоприетото схващане, след няколко питиета хората може и да не получават "бирени очила".

Изследователите са установили, че консумацията на няколко алкохолни напитки не кара другите да изглеждат по-привлекателни, но може да даде на хората смелост да се приближат до тези, които вече са намерили за привлекателни.

Предишни проучвания, които подкрепяли концепцията за "бирените очила", са показвали малък, противоречив ефект и обикновено идеята е проверявана при хората, които пият алкохол сами, отбелязва Моли Боудринг (Molly Bowdring) от Станфордския университет, Калифорния.

Възприятието за физическа привлекателност е основен аспект на човешките взаимоотношения и може да помогне да се обяснят възнаграждаващите и вредните ефекти на алкохола.

Новото проучване добавя елемент на реализъм към оценката на привлекателността, защото кара участниците да повярват, че ще се срещнат в бъдещо проучване с привлекателните за тях хора.

За да изследват концепцията за "бирените очила" в социална среда, Боудринг и нейните колеги от Университета в Питсбърг, Пенсилвания, набират 36 хетеросексуални мъже.

Първо, мъжете оценяват привлекателността на 16 непознати жени въз основа на снимки и видеоклипове. След това избират четири от жените, с които най-много биха искали да се срещнат, като им е казано, че това може да се случи в бъдещо проучване.

След това на мъжете бил даден чист сок от червена боровинка, за който те знаят, че не съдържа алкохол. След половин час са били помолени да оценят привлекателността на същата група жени и с коя от тях биха искали да се срещнат най-много.

След това експериментът бил повторен в друг ден, като същите мъже оценявали друга група от 16 жени. Този път на мъжете е даден коктейл от сок от червена боровинка и водка, съдържащ достатъчно алкохол, за да повиши концентрацията на алкохол в кръвта им до около 0,08 %, което е разрешената граница за шофиране в САЩ.

Изследователите установяват, че употребата на алкохол не е повлияла на начина, по който мъжете са оценявали привлекателността на жените. Но след сок от червена боровинка, някои от мъжете заявили, че най-много биха искали да се срещнат с жени, които не намират непременно за най-привлекателни. Но след коктейла те почти два пъти по-често казвали, че искат да се срещнат с тези, които смятат за най-привлекателни.

Според изследователите алкохолът може да ни "освободи от притесненията ни за отхвърляне".

"За някои хора общуването с привлекателни хора може да бъде плашещо, така че алкохолът може да намали част от този страх", обяснява Боудринг.

Изследователите се надяват да повторят експеримента си с по-разнообразни в етническо отношение хора. Те искат също така да проверят дали алкохолът влияе върху това колко привлекателни са мъжете за жените, както и да изследват хора с нехетеросексуална ориентация.

Справка: 

Beer Goggles or Liquid Courage? Alcohol, Attractiveness Perceptions, and Partner Selection Among Men
Journal of Studies on Alcohol and Drugs, 84(4), 598–604 (2023). Molly A. Bowdring & Michael A. Sayette, Journal of Studies on Alcohol and Drugs; https://doi.org/10.15288/jsad.22-00355 

Източник: Drinking alcohol doesn't give people 'beer goggles' after all, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !